Pozsony: Elengedték a kedden elhurcolt kazah újságírónőt

2007. november 22. - 09:25 | Külföld
Kedden éjfél körül a pozsonyi rendőrség szabadon engedte az elnöki palota elől elhurcolt Balli Marzec kazah újságírónőt, aki a hivatalos szlovákiai látogatáson tartózkodó Nurzultan Nazarbajev elnök diktátori módszerei ellen tiltakozott.

A rendőrség illetékesei konzultáltak az ügyészséggel, s azután engedték szabadon a hölgyet, aki egyébként lengyel állampolgár. Ezért Urszula Szulczik-Sliwinska pozsonyi lengyel konzul erélyesen követelte ezt a döntést. Este közölte, hogy addig nem hagyja el a rendőrség épületét, ameddig az újságírónőt nem engedik szabadon, mert szerinte nem követett el semmilyen törvénysértést.

A kazah ellenzéki újságírónak volt hivatalos engedélye az egyszemélyes tüntetésre, ennek ellenére a rendőrök elhurcolták, mert -- állításuk szerint -- megsértette a közrendet, amikor a szlovák és a hkaah himnusz alatt is kiabált. "Mindössze meg akartam köszönni a szabad és demokratikus Szlovákiának, hogy felhívhattam a közvélemény figyelmét a kazah elnök diktátori módszereire, amelyek következményeként éhinség pusztít a nyersanyagokban oly gazdag országunkban, ahol üldözik a máskéntgondolkodókat. Rémálmomban sem hittem volna, hogy a rendőrök emiatt elhurcolnak és bántalmaznak" -- nyilatkozta csütörtök reggel, könnyes szemmel.

Több pozsonyi jogász szerint az újságírónő valóban nem követett el törvénysértést. Érdeklődésünkre a rendőrségen csupán annyit közöltek, hogy az ügyet még vizsgálják.

-y-f