Malina Hedvig ügye már Strasbourgban

2007. november 26. - 14:15 | Külföld

A diáklány az Európai Emberjogi Bírósághoz fordult a rendőrségi eljárások miatt.

Malina Hedvig az Európai Emberjogi Bírósághoz fordult a szlovák rendőrség megalázó és embertelen vizsgálati módszerei miatt. Ugyanakkor Hedvig pénzbeli kárpótlást nem követel az államtól, de az emberjogi bíróság döntését elegendő erkölcsi jóvátételnek fogadná el. A panaszt november 22-én adták be a nemzetközi bíróságra.

Mindezt a sértett ügyvédje, Roman Kvasnica erősítette meg.

- Azt állítjuk, hogy Hedviget emberi jogaiban sértették az eljárás folyamán, s egyúttal azt is, hogy még csak lehetőséget sem kapott arra, hogy ezt vele szemben jóvátegyék- jelentette ki az ügyvéd.

Az elsietett, összecsapott, s ellentmondó eredményeket felmutató nyomozást a szlovák főügyész szeptemberben kivette a nyitrai nyomozók kezéből, s egy speciális öt tagú csoportot hozott létre az ügy kivizsgálására.

Malina Hedvig embertelen eljárásnak minősíti annak a nyitrai nyomozónak a tettét is, aki 2006. szeptember 11-én leállította a böntetőeljárást a diáklány megtámadásának ügyében, ugyanakkor a bizonyítékokat abszolút felelőtlenül és dilettáns módon gyűjtötte össze, ráadásul törvényellenesen – mondja Kvasnica. Ráadásul kezdettől fogva úgy kezelte az ügyet, mintha az meg se történt volna.

Dobroslav Trnka főügyész viszont a Malina Hedig hamis tanúzása miatti vizsgálat lezárultáig információs embargót hirdetett meg, ugyanakkor az Aktulane.sk kérdésére úgy válaszolt, hogy nem tud a Hedvig elleni vádemelési javaslatról.

Malina Hedvig azt az ügyészt is feljelentette Strasbourgban, aki nemhogy még tolerálta is a törvénysértést, de 2006. október 18-án elutasította a nyomozó elleni panaszt, anélkül, hogy a dokumentumot alaposan áttanulmányozta volna.

Az Alkotmánybíróság Hedvig hasonló panaszát idén májusban szintén elvetette.

Malina Hedvig ellen május másodikától folyik büntetőjogi eljárás, mert a hatóságok szerint nem is támadták őt meg, az egészet kitalálta, hamisan vallott.

Ugyanakkor az egyik bőrfejű, aki részt vett a Hedvig elleni brutális akcióban, Róbert Benci már volt benn a rendőrségen emiatt, viszont a zsaruk több mint egy évig azt állították, hogy Bencinek bombabiztos alibije van.

Viszont Benci nagybátyja megcáfolta ezt az alibit., Benci pedig azt nyilatkozta, hogy nem igaz, amit a rendőrség mond, mármint, hogy őt Hedvig miatt tavaly bevitték volna, a Hedvig-ügyben idén először októberben hallgatták ki őt a főügyészségen.

Aktualne, csernak