Újra szabálytalanul ülésezett a parlament védelmi bizottsága

2007. november 28. - 14:58 | Külföld

Robert Kaliňák belügyminiszter tegnapi beismerése után a parlament védelmi bizottsága is megállapította, hogy a rendőrség indokolatlanul és eltúlzottan lépett fel a kazah újságírónővel, és a nagyszombati falfirkásszal szemben. Ellenzéki parlamenti képviselők szerint törvénytelen volt a bizottság mai ülése, azt ugyanis a parlamenti vita alatt hívták össze.

A védelmi bizottság ülésén mindössze két ellenzéki képviselő vett részt, ők tartózkodtak a határozat elfogadásánál. A kormánypártiak megszavaztak egy kijelentést, mely szerint sajnálatos, hogy a rendőrség nem taktikusan lépett fel a két esetben.

A védelmi bizottság SNS-es elnöke, Rudolf Pučík ellenkező véleményen van, szerinte a rendőröket nem lehet lépten-nyomon ellenőrizni, mert nem tudják végezni a munkájukat. Véleménye szerint az újságírónő támadásai miatt vitték őt be a rendőrök.

Vladimír Palko (KDH), Daniel Lipšic (KDH), Martin Fedor (SDKÚ) és Gál Gábor (MKP) képviselők nem értik, hogyan ülhetett össze a bizottság a plenáris ülés alatt. Sem a házirend, sem a józan ész nem engedi, hogy egyidejűleg legyen a bizottsági és a plenáris ülés, ugyanis lehetetlen a parlamenti képviselőknek egyszerre két helyen lenniük. Rudolf Pučík elutasítja, hogy vétett volna a tárgyalási rend ellen.

A védelmi bizotság tegnap is hasonló módon ült össze, akkor a házelnök, Pavol Paška utasítására félbeszakították az ülést.

Sita, jaksa