Amnesty International: Pozsony ne adja ki Labsit!

2007. november 30. - 11:57 | Külföld

A nemzetközi emberjogi szervezet felszólította a szlovák igazságügyminisztert, hogy ne adja ki Algériának Mustafa Labsit, akit terrorizmussal és al-Kaida-kapcsolatokkal vádolnak, s 2002-től érvényes rá a nemzetközi elfogatóparancs.

Ezt ma Pozsonyban jelentette be Monika Navrátilová, az Amnesty International szlovákiai szóvivője.

Az AI ugyanis attól tart, hogy a diplomáciai garanciák ellenére Labsit odahaza megkínozzák esetleg más módon bánnak el vele.

Ma reggel ugyanis a Pozsonyi Kerületi Bíróság arról döntött, hogy kiadják Labsit Algériának.

Az Amnesty szerint ez ellentétes mindazokkal a nemzetközi szerződésekkel és kötelezettségekkel, amiket Szlovákia aláírt, mert nem adht´ki senki az országból, ha csak a gyanúja is fennáll annak, hogy kínzás, halál ill. súlyos megaláztatás vár rá. Szerinte Algéria nem minősíthető demokratikus országnak, s törvényeit rendszeresen nem tartja be azokkal szemben, akiket terrorizmussal vádolnak.

Az Amnesty International arra is figyelmeztet, hogy az elfogatóparancs nem érvényes, mert azt egy algériai, szabályellenes per alapján adták ki, a pert ugyanis a vádlott távollétében folytatták le, célzatosan. Az algáriai törvények szerint a terrorizmusért halábüntetés jár.

Az AI-nak számos bizonyítéka van arról, hogy durván sértik emberi jogaikban azokat a személyeket, akiket más államok kiadtak Algériának, pedig az ország diplomáciai garanciát vállalt arra, hogy nem fogják bántalmazni őket – jelentette ki a szóvivő.

SITA, csernak