Dzurinda telekspekulációkkal vádolja Ficót

2007. november 30. - 19:38 | Külföld

Mikuláš Dzurinda ma megvádolta Robert Ficót, hogy restitúciós alapon jutott olyan földterülethez, melyen később hatmillió koronát keresett. „Fico nagyon ért hozzá, hogyan spekulál a telkekkel a Szlovák Földalap“ – mondta, és elmesélt egy történetet arról, hogyan juthatott Fico nyolc áros telekhez Pozsonyban.

„Robert Fico korábban 800 négyzetméteres, eredetileg szőlőültetvényként vezetett pozsony-újvárosi telket vásárolt meg harminchétezer koronáért. Jól tudta, hogy nem szőlőültetvényt, hanem építkezési területet vesz, négy évre rá ugyanis megváltoztatták a területfejlesztési tervet, és azt a részt építkezési területté nyilvánították“ – mondta ma újságírók előtt Dzurinda, aki úgy számolt, hogy kb. hatmillió koronát kereshetett a jelenlegi kormányfő. A szőlőültetvényhez eredetileg egy vágújhelyi személy jutott restitúciós alapon, tőle vette meg Fico 37 ezerérét. „Nem tudom, hogy nevezné saját telekügyleteit, ha a Magas-tátrait botrányosnak nevezte“ – tette fel a kérdést a legnagyobb ellenzéki párt elnöke.

Fico határozottan visszautasítja a vádakat. „Nem vagyok akkor idióta, hogy 48 órával ezelőtt rámutatok arra, hogyan jutottak nagy vállalatok restitúciós telkekhez, és a saját ügyeimet pedig annyiban hagyom” – mondta a kormányfő. Az orvosnő, aki restitúciós alapon kapta a telket, öt évig nem adta el, ezért szerinte nem beszélhetünk olyan csalásról, mint ami a Szlovák Földalapnál megy. Nem biztos abban sem, hogy lehet ott építkezni, de ő, mint mondta, nem építeni akar, hanem szőlőt teremszteni.

Az ellenzék bizalmatlansági szavazást indítványoz a kormányfő ellen, melyet valószínűleg a költségvetés és a kormány iránti bizalmi szavazás után terjesztenek be. Ez valószínűleg kedden lesz.

sita