Fegyverek: Putyin aláírta a CFE moratóriumáról szóló törvényt

2007. november 30. - 08:26 | Külföld

Vlagyimir Putyin orosz államfő aláírta az európai hagyományos haderők és fegyverzetek csökkentéséről szóló szerződésre (CFE) meghirdetett moratóriumról szóló törvényt - közölte ma reggel az elnök sajtószolgálata.

A törvény értelmében a moratórium december 12-én lép életbe. Ezzel Oroszország nem mondja fel a szerződést, hanem azt kívánja elérni, hogy a módosított változatot is ratifikálják és tartsák be a korábban csatlakozott államok. A törvényt, amelynek értelmében Oroszország felfüggeszti a CFE-szerződés végrehajtását, az állami duma november 7-én szavazta meg és a szövetségi tanács - a parlament felsőháza - november 16-án hagyta jóvá.

Az európai hagyományos haderők és fegyverzetekről szóló szerződést 1990-ben írták alá Párizsban. A 90-es évek elején az európai biztonság megerősítésének meglehetősen hatékony eszköze volt, amennyiben egyensúlyt hozott létre a csatlakozó államok (a Varsói Szerződés és a NATO tagállamai) között, számszerűen meghatározta a fenntartható hagyományos haderők, valamint fegyverzetek és haditechnikai eszközök mennyiségét és szabályozta azok telepítését a két szövetség közötti határvonal mentén.

A Szovjetunió széthullása, a Varsói Szerződés megszűnése és a jelentős katonapolitikai változások nyomán a szerződés már nem felelt meg az új európai helyzetnek, és így orosz megítélés szerint Oroszország katonai-biztonságpolitikai érdekeinek sem. A szerződés életképességének megőrzése érdekében kidolgozták a CFE módosítását , amelyet 1999-ben írtak alá Isztambulban.

MTI