Horizont-botrány: Pachinger és Brtva szabad

2007. november 30. - 09:22 | Külföld
Ma reggel fél kilenckor kiengedték a pozsonyi fegyházból Patrik Pachingert és David Brtvát, akiket a Horizont Slovakia és a BMG Invest pénzügyi szolgáltatók kifosztása és csődje miatt tartottak fogságban.

Ugyanis mindkét személynek letelt a vizsgálati fogságra vonatkozó, maximálisan kiszabható ideje. Ugyanakkor mindketten továbbra is tagadják, hogy a pénzügyi szolgáltatók csődjéhez bármi közük lenne, szerintük egyáltalán nem követtek el bűncselekményt, s közölték, hogy önként részt vesznek majd a Speciális Bíróság ülésein, hogy tisztára mossák a nevüket és becsületüket.

A Legfelsőbb Bíróság ez év májusban hagyta helyben a Vladimír Frunira kimért 11 és fél éves fegyházbüntetést és vagyonelkobzást. Fruni a Horizont Slovakia és a BMG Invest nem banki jellegű befektetési társaságok volt tulajdonosaként Fruni közel 170 ezer kisbefektetőt károsított meg, akik a megígért, irreálisan magas hozam reményében 63 milliárd koronát utaltak a társaságok számlájára. Fruni után Majský, Brtva és Pachinger ők vették át a befektetési alapokat.

SITA, csernak