A Mazsihisz nem megy el a találkozóra

2007. december 4. - 08:55 | Külföld

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) nem fogadta el a köztársasági elnök meghívását a történelmi egyházak képviselőivel folytatandó mai megbeszélésére. Az ok: az államfő normakontrollra küldte a gyűlöletbeszédről szóló törvényt.

A Mazsihisz vezetősége levélben tudatta az államfővel, hogy "a kialakult helyzet miatt" nem vesz részt a találkozón. A Mazsihisz szerint a "magyarországi zsidóság hosszú évek óta várja, hogy jogszabályi tiltással akadályozzák meg a gyűlölködők hangjának felerősödését, a mind útszélibb és durvább szóbeli támadásokat a zsidóság és a többi kisebbség ellen".

Hangsúlyozzák, hogy a parlament elfogadta azt a törvényt, amely lehetőséget adott volna a gyűlölködő magatartást tanúsítókkal szembeni polgári jogi perek indítására. A Mazsihisz szerint az államfő ennek mielőbbi hatálybalépését megakadályozta. Vagyis fontosabbnak tartja a gyalázkodók vagyoni védelmét és az esetleges nagyszámú pertől való megóvását, mint "a megalázottak és megszomorítottak méltóságának védelmét", s hozzá (...) "nem jutott el azoknak a hangja, akik túlélték a holokauszt szörnyűségeit".

Sólyom László sajnálatát fejezte ki a Mazsihisz távolmaradása miatt. Tari Sándor hivatalvezető közleményében azt írja: a Mazsihisz levele nem indokolta meg kellően a program - ahol "az összetartozást és a kölcsönös megértést" fejezik ki - lemondását.

A közlemény emlékeztet arra, hogy az államfő a polgári törvénykönyv gyűlöletbeszéddel kapcsolatos módosítását alkotmányossági aggályaira - egyebek mellett a véleménynyilvánítás alkotmányos szabadságának aránytalan korlátozására - hivatkozva küldte normakontrollra. Ez nem azt fejezi ki, hogy az egyes közösségeket sértő nyilvános kijelentések elleni fellépéssel nem értene egyet, hanem azt, hogy "a választott jogi eszköz az alkotmányos keretek közt nem megfelelő".

Végül a közlemény idézi az államfő szeptember 10-én elmondott beszédének egy részletét: "Elismerem és védelmembe veszem azok félelmét, akik célpontjai és elszenvedői voltak a faji megkülönböztetésnek és üldözésnek, akiket halálra szántak, kitaszítottak a nemzetből és elhurcoltak az országból."

NOL.hu