Tűnődés a trópusokon: megsülünk?

2007. december 4. - 08:31 | Külföld

A valóság messze lehagyta a tudósokat, ugyanis hatalmas sebességgel terjeszkedik észak és dél felé a trópusi öv a Földön, mostanra már elérte azt a kiterjedést, amelyet a klímakutatók az évszázad végére vártak, akkor is csak a legrosszabb forgatókönyv esetén.

 

Ez a szubtrópusi vidékeken élők számára gyakoribb viharokat és még nagyobb szárazságot jelent.

A Bali szigetén tartandó nemzetközi klímavédelmi konferencia elé időzített bejelentés szerint az elmúlt 25 évben a trópusi éghajlati öv észak és dél felé is mintegy 275 kilométerrel növelte kiterjedését, körülbelül 3,3 millió négyzetkilométernyi szárazföldet "kebelezve be".

A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy ez tragikus következményekkel járhat a már eddig is meglehetősen száraz szubtrópusi területeken élő emberek számára, a megváltozó szél- és csapadékviszonyok miatt ugyanis valószínűleg még kevesebb eső hullik majd ezeken a vidékeken.

Hatással van az egész Föld éghajlatára

A Nature Geoscience című lapban megjelent, amerikai egyetemek és kutatóintézetek együttműködésében elkészült tanulmány arra is rámutat, hogy a változás hatással van a Föld egész éghajlatára, a vízkészletekre és a mezőgazdaság feltételeire.

A trópusi öv terjeszkedésével különösen rosszul járhat a Földközi-tenger térsége, Mexikó északi, az Egyesült Államok délnyugati része, Dél-Ausztrália, Dél-Afrika, továbbá Dél-Amerika egyes vidékei.

Ezekben a térségekben rengeteg ember él, akiknek a jövőben minden bizonnyal a korábbinál hevesebb viharokkal és nagyobb szárazsággal kell szembe nézniük, miközben a Föld más tájain csapadékosabbá válhat a klíma.Ördögi kör

A folyamat ráadásul tovább gyorsíthatja a globális felmelegedést, mivel több - a szén-dioxidhoz hasonlóan üvegházgázként viselkedő - vízgőzt juttat a felső légkörbe, ami lenullázhatja az emberiség erőfeszítéseit a klímaváltozás lefékezésére.

A tanulmány fontos következtetése, hogy a trópusi öv ilyen mértékű - kétszer 2,5 földrajzi szélességi foknak megfelelő - terjeszkedését az ENSZ Klímaváltozási Kormányközi Bizottsága (IPCC) csak a 21. század végére várta, akkor is az extrém, vagyis még csak nem is a legvalószínűbbnek tartott forgatókönyv szerint.

<!--[if !supportEmptyParas]--> <!--[endif]-->

Inforadio.hu