Bölcsek Tanácsa az EU-ban, továbbá szerb EU-tagság Koszovóért cserébe?

2007. december 14. - 16:26 | Külföld
Felipe González volt spanyol miniszterelnököt bízták meg az európai uniós országok állam- és kormányfői a Bölcsek Tanácsa elnevezésű szakértői csoport vezetésével - jelentette be a portugál elnökség Brüsszelben, Továbbá segítséget nyújt Koszovó függetlenedéséhez az EU, a szerbeknek meg a tagfelvétel gyorsítását ígéri cserébe.

A testület feladata az EU jövőképének felvázolása lesz. A Bölcsek Tanácsa a tervek szerint a 2010 júniusában megrendezendő EU-csúcson terjeszti elő jelentését.Az uniós állam- és kormányfők mai ülésén a francia elnök javaslatára alakult meg a Bölcsek Tanácsa, amely a kontinens közép- és hosszú távú stratégiáját határozná meg.

EU-tagság Koszovóért cserébe? A szerbek nem kérnek az üzletből. Kompromisszumos megoldási javaslattal készül Koszovó függetlenségének kikiáltására az Európai Unió. Szerbiának szánt javaslatuk szerint, ha Belgrád békésen lemond a gyakorlatilag független tartományról, gyorsított eljárásban nyerhet felvételt az EU-ba. Apró szépséghibája a javaslatnak, hogy a szerbek már jóideje elutasítják a "csereüzletet", írja a BBC.

A szerbek szájízét csak a felvétel gyorsításának ígéretével próbálják megédesíteni. Részben azért is, mert Szerbiában januárban elnökválasztást tartanak, és Koszovó elszakadása a szélsőséges Szerb Radikális Párt malmára hajthatja a vizet.