Elfogadták az egészségbiztosítási törvényt

2007. december 18. - 08:56 | Külföld

Budapesten az Országgyűlés hétfőn elfogadta az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényt; az MTI összesítése szerint a szavazáskor 204-en voksoltak igennel, 168-an nemmel, Gyenesei István független képviselő pedig egyedüliként tartózkodott.

A törvényjavaslatról a képviselők név szerint nyilvánítottak véleményt. Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke - aki korábban a zárószavazás elhalasztását kezdeményezte - nem szavazott, mivel ő elnökölt, és ilyenkor nem voksolhat. A név szerint szavazást pfújolás és bekiabálások kísérték, Kontur Pál (Fidesz) hangos véleménynyilvánítása miatt rövid ideig állt a szavazás. A zárószavazás után Kóka János, az SZDSZ elnöke külön gratulált Horváth Ágnes egészségügyi miniszternek.

Horváth: a koalíció egyik tagja sem veszített

Egyik kormánypárt sem nyert vagy vesztett az egészségbiztosítás átalakításáról szóló keddi parlamenti szavazáskor - mondta Horváth Ágnes egészségügyi miniszter a keddi kormányszóvivői tájékoztatón. A támogatott módosító javaslatok elfogadása a reform első olyan eleme, ami csak ad: ugyanannyi járulékért a választás szabadságát - hangsúlyozta a miniszter. A tárcavezető kiemelte: az elfogadott módosító javaslatok között szerepel, hogy az egészségbiztosítási pénztárak részben, vagy egészben átvállalhatják a kórházi napidíjat és a vizitdíjat. A pénztárak igazgatóságában hat tag lesz, a testület elnökét az állami szereplő adja.

A pénztáraknak biztosítottanként 12 ezer forintot kell majd fizetniük - fűzte hozzá. A pénztáraknak kötelezően kártyát kell kibocsátaniuk, amely átveszi majd a mostani taj-kártya szerepét - tette hozzá.

MTI, klikkhir.hu

.