A FIDESZ örül, de aggódik is Schengen miatt

2007. december 20. - 17:04 | Külföld
A schengeni határnyitás méltatása mellett a schengeni határokon kívül maradó magyar közösségek iránti aggodalmukat fogalmazták vezető fideszes politikusok csütörtökön azon a konferencián, amelyet a legnagyobb ellenzéki párt rendezett Határok nélkül címmel a schengeni csatlakozás előestéjén.

Európa történetében soha nem létező, hatalmas térségben valósulhat meg a szabad mozgás a schengeni csatlakozással, olyan alapvető emberi jog érvényesüléséről van szó, amely történelmileg példátlan - jelentette ki Szájer József, az Európai Néppárt frakciójának alelnöke.

Úgy fogalmazott, hogy mintegy négyszáz millió ember számára nyílik meg a szabad mozgás lehetősége az Európai Unión belül. Szájer József szerint Schengen az uniós csatlakozás fontos állomása, de van még három másik lépés, amely a teljes jogú tagsághoz szükséges. A földalapú agrártámogatások száz százalékosra történő emelése, a munkavállalás teljes szabadsága az unió minden tagországában, és az euróhoz való csatlakozás még hátra van. Magyarországnak szigorú kötelezettségei vannak az unió külső határain, szavai szerint "ezzel szolgáljuk meg ennek a szabadságjognak az érvényesülését".

Szájer József az MTI kérdésére elmondta, hogy a schengeni rendszeren belül lévő határon túli magyarok számára is történelmi jelentőségű lépés mindez, hiszen 90 év óta először nem kell határellenőrzésen átesniük, ha a szomszédos magyarlakta településre akarnak átlépni. Szerinte a schengeni rendszerből kiszoruló, kárpátaljai és vajdasági magyarság problémáját egyetlen tollvonással meg lehetne oldani, ez pedig a kedvezményes magyar állampolgárság biztosítása lenne, ami európai vízummal is járna.

MTI