Robert Fico fűrészelt

2007. december 20. - 12:26 | Külföld
Szlovákiában is megkezdődtek a schengeni határnyitás ünnepségei. Csütörtök éjféltől nem lesz ellenőrzés a magyarországi, a csehországi, az osztrák és a lengyel határátkelőkön, mert ezek az országok is beléptek a schengeni övezetbe.

Nem sokkal dél előtt a Pozsonyhoz közeli, bergi átkelőn Robert Fico szlovák kormányfő és Alfred Gusenbauer osztrák kancellár jelképes fűrészeléssel, az Örömóda hangjainak kíséretében vágta át a vasfüggönyt szimbolizáló határsorompót.

Kora este minden határátkelőn, a bodrogközi Nagykövesdtől egészen Garamkövesdig, kivilágos kivirradtig tartó vigasságot tartanak. A közép-szlovákiai Tajti és Cered közötti határátkelőn Simon Zsolt, az MKP képviselője és Gyurcsány Ferenc magyar kormányfő fog kezet, a két Komárom között több ezer fiatal alkot majd élő láncot, Ipolyságon tudományos konferenciával kezdődött, hangversennyel folytatódik és éjfélkor a helyi és a váci polgármester köszöntőjével csúcsosodik ki a helyi rendezvény. Pezsgőbontás és tüzijáték lesz éjfélkor a medve-vámosfalui határátkelőn is, ahol a környékbeli polgárok és polgármesterek ünnepelnek majd. Párkányban a két határőrség tagjai búcsúzkodtak, majd a párkányi és az esztergomi önkormányzat ünnepi ülése következik, kora este pedig Orbán Viktor és Csáky Pál is ellátogat a Mária Valéria hídhoz.

Csütörtök este számos uniós vezető és a luxemburgi Schengen polgármestere is Pozsonyba látogat. Szombaton Hegyeshalomnál, a hármas határ közelében találkozik a magyar és a szlovák kormányfő, továbbá az osztrák kancellár.

-y-f

Címkék: schengeni zóna