A magyar kormány 720 millió forinttal enyhítene a határon túli magyarok beutazásán

2007. december 21. - 09:38 | Külföld
A magyar kormány 720 millió forintot különít el a jövő évi költségvetés tervezetében a kárpátaljai és a vajdasági magyarok beutazási költségeinek enyhítésére.

Az Országgyűlés külügyi bizottságának szocialista alelnöke az InfoRádióban emlékeztetett arra: Magyarország december 21-ei schengeni csatlakozása után az ukrajnai és a szerbiai állampolgárok, így a határon túli magyarok is csak vízummal léphetik át a határt.

Kozma József közölte: a megnövekedett kapcsolattartási költségek egy részét lehetne visszaigényelni, ilyen például a vízum 35 eurós díja, vagy a biztosítási díj.

A szocialista politikus hozzátette: vajdasági és kárpátaljai szervezetek pályázhatnak majd arra, hogy a támogatások visszaigénylését intézzék. A tervek szerint a magyar igazolvánnyal rendelkezők kaphatnának támogatást.

Göncz szerint jól jártak a kárpátaljai magyarok

Átadták Ungváron az új ukrán-magyar egyezmény alapján kibocsátott első kishatárforgalmi engedélyeket. Göncz Kinga külügyminiszter az eseményen hangsúlyozta: a dokumentum a kárpátaljai magyarság 90-95 százaléka számára könnyíti meg a határátlépést.

A szeptemberben aláírt megállapodás szerint a határ két oldalán 50-50 kilométeres övezetben élő ukrán és magyar lakosok számára akár 5 évig érvényes, ismételt belépést és 6 hónapon belül 3 hónapos tartózkodást biztosító engedélyek állíthatók ki. Az okmány 20 euróba kerül.

Az ünnepségen részt vett Konsztantyin Jeliszejev ukrán külügyminiszter-helyettes és a magyar külügyi tárca vezetője is.

Göncz Kinga az InfoRádióban arról beszélt, hogy a schengeni övezet kiterjesztése után az ukrán állampolgárok csak vízummal léphetnek Magyarország területére, de az okmány 60 helyett csak 35 euróba kerül számukra.

A külügyminiszter hangsúlyozta: a magyar nyelv és identitás, illetve a családi kapcsolatok ápolásának céljára szolgáló ingyenes nemzeti vízum kiadásának rendje a schengeni csatlakozás után sem változik.

Göncz Kinga szerint a kishatárforgalmi engedély a kárpátaljai magyarság 90-95 százaléka számára könnyíti meg a határátlépést.

A miniszter hozzátette: a helyi magyarság képviselői egyetértettek abban, hogy a kidolgozott rendszernek köszönhetően nem lesz nehezebb a kapcsolattartás az anyaországgal.

Inforadio.hu