Kisebb incidens történt Sátoraljaújhelynél, a határ közelében

2007. december 22. - 15:27 | Külföld

Kisebb incidens történt a zempléni Sátoraljaújhely és a szlovákiai Kisújhely közötti Ronyva-hídnál, a volt közúti, most csak gyalogos határátkelőnél. Ismeretlenek közlekedési táblákat szereltek le, a szlovák hatóság válaszul beton virágtartókkal szűkítette le az utat - erősítette meg az MTI értesülését a sátoraljaújhelyi határrendészeti igazgatóság ügyeletese.

A szlovák oldalon szerelték le ismeretlenek a behajtani tilos táblákat szombatra virradóra, a szlovák hatóság újakat rakott fel, ugyanakkor beton virágtartókat is elhelyezett az úton - mondta Király István, aki szerint ez utóbbi nem egyeztethető össze Schengen szellemével.

Az ügyeletes azt is elmondta: szóbeszédből úgy tudja, hogy a határ mindkét oldalán élők részt vettek a táblák leszerelésében, és jelezték, hogy ismét megteszik, mert nem értenek egyet azzal, hogy személyautóval nem lehet átmenni a határon. Sátoraljaújhelyen pénteken tartották a határtalan ünnepséget, amikortól is a schengeni egyezmények köszönhetően ismét szabad lett az átjárás a trianoni döntéssel kettészakított zempléni város két része között.

Az ünnepségen Ján Kalinic Kisújhely (Slovenské Nove Mesto) polgármestere egyebek mellett arról szólt, hogy azért nem nyitják meg az autók előtt a határforgalmat Kisújhelynél, mert a vasútforgalom nagyon jó a településen, véleménye szerint a "mai világban, ahol mindenki a technikát helyezi előtérbe, talán nem baj, ha egy kis teret kapnak a gyalogosok is." Ezzel a döntéssel egyébként a két településen élők sokasága nem ért egyet, mondván évtizedekig - az új közúti átkelő megépítéséig - az autósok is használhatták ezt a határállomást.

mti