Megvan a szerződés, most jön a neheze

2007. december 22. - 14:34 | Külföld

Egyebek mellett a klímaváltozás, a biztonságos energiaellátás és a közös agrárpolitika az a problémakör, amellyel az Európai Unió a lisszaboni szerződés aláírása után többet foglalkozhat - mondta Balázs Péter egyetemi tanár, volt európai uniós biztos az InfoRádió Aréna című műsorában.

 

A korábbi uniós biztos hangsúlyozta: több olyan probléma van, amely már szerepelt a napirenden, de a lisszaboni szerződés aláírása után többet kell foglalkozni vele.

Ilyen a globális klímaváltozás, Európa biztonságos energiaellátása, és hamarosan elkezdődik a vita a közös agrárpolitika reformjáról, amelynek hagyományosan Franciaország a legnagyobb haszonélvezője - sorolta a kérdésköröket Balázs Péter, hozzátéve: egy ilyen újraelosztó rendszer csak addig működik, amíg tesznek bele pénzt, ami különösen Németországra ró nagy terheket.

Az egyetemi tanár szerint visszatérő gond Európa versenyképessége, miközben nagyon megnőtt az uniós tagállamok fejlettsége közötti különbség, ezért ideje lenne gondolkodni újfajta felzárkóztatási eszközökön.

A Romániára és a Bulgáriára jellemző szintet nem lehet olyan módszerekkel fejleszteni, ahogyan a közösség korábban a leszakadó olasz vagy német régiókat kezelte - emelte ki a szakember.

A lisszaboni szerződés gyors magyar elfogadásáról Balázs Péter azt mondta: kétszeresen is jól döntött az Országgyűlés, hogy elsőként ratifikálta a szerződést.

Inforadio.hu