II. Erzsébet karácsonyi üzenete már a Youtube-on szól

2007. december 25. - 12:42 | Külföld
A brit gyerekeknek a Mikulás hozza az ajándékot, és nem az ablakba teszi.

Nagy-Britanniában 25-én ünneplik igazán a karácsonyt. A szigetországban hagyományosan december 25-ének reggele az ajándékozás időpontja. A gyerekek ilyenkor bonthatják ki a fa alatt rejtőző meglépetéseket, melyeket a télapó a kéményen keresztül juttatott célba.

Az évnek ez az egyetlen napja, amikor semmiféle tömegközlekedés nem működik. Minden zárva van, és egy pillanatra megtorpan a forgatag. A mai napot a királyi család azzal kezdte, hogy Sendingenben az uralkodói birtokon ellátogatott a délelőtti karácsonyi Istentiszteletre. Délután közvetíti a televízió a királynő hagyományos karácsonyi köszöntőjét, amely idén először az interneten a királyi családnak a Youtube video megosztón indított saját csatornáján is látható.

A rövid üzenetben a királynő arról beszél, hogy idősödve az ember egyre jobban tudatában van a változásoknak. Ennek egy újabb évforduló ad különös aktualitást. Éppen 50 éve 1957-ben közvetítette ugyanis először élőben a brit televízió a királynő karácsonyi üdvözletét. Ha visszagondolunk, mi változott 50 év alatt, jobban tudjuk értékelni ami állandó maradt. Így II. Erzsébet, aki az üzenetben megemlékezik az Irakban és Afganisztánban szolgáló brit katonákról is.