Az olaszok is a magyar földekre ácsingóznak

2008. január 2. - 19:31 | Külföld

Jelenleg feleannyiba, vagy még kevesebbe kerülnek a termőföldek Magyarországon, mint Olaszországban, nem csoda hát, hogy nagy a termőföld-vásárlás iránti érdeklődés, bár a vásárlási tilalom csak évek múlva jár le.

Az olasz befektetők a magyar földekért versenyeznek - az a címe az egyik olasz gazdasági napilap szerdai cikkének, mely arról számol be, hogy egymillió hektár magyar föld kerülhet külföldi tulajdonba, és az olasz agrárbefektetők már sorban állnak.

A magyarországi földpiac liberalizációja 2011-ben várható. Az Európai Unió által engedélyezett földvásárlási moratórium idejének a lejártakor, de egyesek szerint - fogalmaz az olasz újság – már egy-két év múlva is megkezdődhet a vásárlás. Azok a külföldi agrárbefektetők tehát, akik a kilencvenes évek közepén bérleti szerződést írtak alá, 2-3 év múlva jelentős mennyiségű magyar föld tulajdonosaivá válhatnak. A napilap a Budapesten működő Olasz Külkereskedelmi Intézet, az ICS munkatársait idézi, akik szerint a földvásárlási tilalom kellemetlenséget okozott az olasz befektetőknek, többek között a befektetés biztonsága és a bankhitelek terén.

A magyar földpiac az elmúlt években nem változott. Az árak ma is alacsonyabbak, az olasz árak egyharmadának, felének felelnek meg. A magyar földpiac azonban a moratórium ellenére mozgásnak indult - írja az olasz gazdasági napilap.

MR, parameter

Címkék: agrárszektor