30 éve - Újra Magyarországon a Szent Korona

2008. január 5. - 11:14 | Külföld
A Szent Korona hazatérésének 30. évfordulójáról emlékeznek meg vízkereszt ünnepén a Mátyás-templomban, ahol vasárnap 10 órakor ünnepi nagymisét tartanak. A latin nyelvű hálaadáson a templom ének- és zenekara Liszt Ferenc Koronázási miséjét adja elő.

A Szent Korona átadásának napján, 1978. január 6-án is Liszt Ferenc miséje hangzott fel a Mátyás-templomban, amely kiváltotta az egyházakat akkoriban felügyelő Állami Egyházügyi Hivatal nemtetszését, a ceremóniát azonban végül engedélyezték. A korona Jimmy Carter, az Egyesült Államok akkori elnökének döntése értelmében került vissza Magyarországra.

Nem szívesen adták

A kezdeményezés nagy vitát váltott ki a kongresszusban és a magyar emigráció körében is, mert az akció mögött a szocializmus elismerését látták.

A Szent Koronát végül Cyrus Vance külügyminiszter az amerikai nép képviseletében adta át az Országgyűlés elnökének, ily módon a magyar népnek, és azt is kikötötték, hogy a koronaékszereket nyilvánosan állítsák ki.

Nyolcadik éve a parlamentben

A Szent Koronát a Magyar Nemzeti Múzeumban helyezték el, ahonnan az 1999. december 21-én elfogadott törvény értelmében 2000. január 1-jén ünnepélyes keretek között (a jogarral és az országalmával együtt) a Parlament kupolacsarnokába került, a nagyközönség itt is folyamatosan megtekintheti.

(mti/para)