Kommandósok vagy rendőrök vigyázzanak az érettségire?

2008. január 10. - 16:11 | Külföld
Július Hauser, a pedagógiai intézet vezetője azt szeretné, hogy az érettségi és a Monitor 9 nevezetű tudásszintfelmérés idején rendőrök vigyázzanak minden iskolára. Ján Mikolaj miniszter tavaly kommandósokat javasolt.

A SITA hírügynökség érdeklődésére Hauser elmondta, ha az iskolák épületében nem is, azok előtt rendőröknek kéne ügyelniük a rendre az írásbeli tudáspróbák idején. Elmondta azt is, hogy a rendőrök funkciója ugyanaz lenne, mint például a választásokkor. "Ha valaki a felméréskor elsétál az iskola előtt, és látja, hogy ott rendőrök állnak, rögtön tudatosítja, hogy odabent bizony komoly dolog történik, a diákok kedve és bátorsága pedig majd elmegy a csalásoktól."

Ján Mikolaj oktatásügyi miniszter tavaly májusban azt mondta, a kilencedikesek tudásfelmérésére szolgáló teszteket és az érettségi feladatlapokat majd kommandósokkal küldeti minden iskolába.

Az Állami Pedagógiai Intézet vezetője még nem egyeztetett a rendőrséggel, javaslatát január 15-én vitatja meg a minisztérium.

Nagy hangsúlyt fektetnek a biztonságra

A pedagógiai intézet idén meg akarja előzni a tesztek kiszivárgását, és minden lehetséges biztonsági intézkedést hajlandóak bevetni, ami a tesztek teljes titkosítását illeti. Hauser azt állítja, már nem lesznek olyan poblémák, mint az utóbbi években. "Idén már megvannak a megfelelő eszközeink arra, hogy ha valami kiszivárog, azonnal megtudjuk ki volt az elkövető" - mondta Hauser. Mindenképpen rájövünk, hogy melyik dolgozó, iskola, tanár, vagy diák volt a tettes, ha valami titkos információ, téma vagy kérdés napvilágra kerül.

(parameter)