Az SNS három kerületet akar

2008. január 11. - 10:01 | Külföld

A Szlovák Nemzeti Párt szerint Szlovákiát ismét három kerületre kéne osztani, miközben Pozsony és Kassa önálló egységet képeznének.

Az erről szóló törvényjavaslatot az SNS 2008 végéig szeretné előterjeszteni a parlamentben. Tehát ismét Pozsony, Besztercebánya és Kassa lenne kerületi központ.

Ján Slota ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy a törvényjavaslat fele már elkészült, s az ötlettel a Koalíciós Tanácson is előrukkolnak. Egyelőre sem a SMER, sem a HZDS nem adta áldását a felvetésre.

Slota szerint ez effektív lépés lenne, viszont elfogadásához alkotmányos többség, kilencven képviselői szavazat kell, másképp nem érdemes szavazni róla. Slota szerint a SMER és Fico is érti a javaslat előnyeit, ugyanakkor ehhez politikai megegyezés kell.

Milan Urbáni, HZDS-es alelnök szerint viszont ők egyelőre nem támogatják az SNS javaslatát, szerintük a mostani felosztás jó.

A SMER viszont arra figyelmeztetett, hogy az államigazgatás területi megváltoztatása nincs a kormány programjában. A SMER épp ezért ezt nem kommentálja, de csak a Koalíciós Tanácson lehet ezt felvetni. A miniszterelnök államigazgatási tanácsadója viszont már tavaly kijelentette, hogy ebben a választási időszakban nem lenne jó megváltoztatni a területi-államigazgatási felosztást.

Pavol Minárik, KDH-s képviselő szerint a változás rengeteg bonyodalmat okozna, ugyanis az állam a megyéknek számos jogkört átadott, és ebből vagyonjogi és kisajátítási gonodk keletkeznének. Ha a három javasolt kerületen kívül más is kapna a vagyonból, akkor az kisajátításnak minősülne, s az egész ügy az Alkotmánybíróságon kötne ki. "A koalíció csak a saját zsebére dolgozik, ráadásul a polgároktól ismét távolabb kerülne a közigazgatás" –mondta Minárik.

Bárdos Gyula az MKP-ból úgy nyilatkozott: az ötlet nem jó és nem is időszerű, az MKP nem támogatja.

Viktor Nižňanský, a Dzurinda-kormány decentralizációs szakembere szerint ez ismét központosítást jelentene, s megemlítette, hogy a reformok beindulásakor egyetlen szakértői csoport sem javasolt kevesebbet a jelenlegi nyolc megyénél. Sőt, 2000-ben egy felmérés szerint 12 megyét szerettek volna. Szerinte is vagyonmegosztási gondok keletkeznének, ugyanis az állam a jelenlegi nyolc megye tulajdonát három megyének adná. De miképp? Államosítanának? – tette fel a kérdést Nižňanský.

Aktualne, cs.v.