USA-választás: Rudy Giuliani népszerűsége jelentősen visszaesett

2008. január 14. - 18:50 | Külföld

Rudy Giuliani volt New York-i polgármester országosan már csak a negyedik legnépszerűbb republikánus elnökjelölt-aspiráns. A New Hampshire-i győző, John McCain arizonai szenátor lépett az első helyre. A demokrata rangsort még mindig Hillary vezeti.

Giuliani tavaly még megkérdőjelezhetetlenül vezette a republikánus pályázók táborát. Az előválasztások azonban megváltoztatták a sorrendet, a későbbi, nagy államokra koncentráló Giuliani eddig gyengén szerepelt.

A demokrata oldalon Barack Obama illinois-i szenátor sokat lefaragott hátrányából az országos népszerűségi rangsort még mindig vezető Hillary Clinton New York-i szenátorral szemben.

A The Washington Post/ABC News felmérése szerint McCaint a republikánus szavazók 28 százaléka támogatja. Őt követi az Iowában győztes Mike Huckabee volt arkansas-i kormányzó 20 százalékkal. Mitt Romney volt massachusettsi kormányzó, aki a kisebb jelentőségű wyomingi jelölőgyűléseken szerzett elsőséget, 19 százalékon, Giuliani pedig 15 százalékon áll.

A CBS News/The New York Times kutatása is azt erősítette meg, hogy jelenleg John McCain a legesélyesebb a republikánus jelöltség elnyerésére. E felmérés szerint McCain népszerűsége a decemberi 7-ről 41 százalékra ugrott, Giulianié viszont 43-ról 12 százalékra apadt.

A republikánus szavazók azonban még korántsem döntöttek. Csak 43 százalék “áll ki határozottan” egyik vagy másik aspiráns mellett, miközben 72 százalék úgy látja, még megváltoztathatja véleményét.

Clinton és Obama támogatottsága a demokrata szavazók körében a The Washington Post/ABC News szerint 42-37 arányú. A fekete bőrű szenátor mutatója az utóbbi hónapban 14 százalékkal emelkedett, Clintoné pedig 11-gyel süllyedt. John Edwards volt észak-karolinai szenátort messze lemaradva 11 százalékon “jegyzik”.

A demokrata mezőny gyors szűkülését mutatja, hogy Dennis Kucinich, Ohio állam kongresszusi képviselője – aki Bill Richardson új-mexikói kormányzó visszalépése után a negyedik helyre lépett elő – már meghívást sem kapott az MSNBC televízió keddi, Las Vegas-i demokrata vitájára.

Hofer László, MTI