Stabil a magyar gazdaság – véli az MNB elnöke

2008. január 25. - 08:52 | Külföld
Simor András szerint nem fenyegeti a magyar gazdaságot a nemzetközi piacok megingása – áll abban az interjúban, amelyet a jegybankelnök a Napi gazdaság pénteki számának adott.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke úgy látja, hogy a monetáris tanács hétfői ülése óta eltelt idő is igazolja, helyesen jártak el, amikor nem reagáltak a fejleményekre. Simor szerint nem lehet kizárni a későbbiekben egy kamatemelést sem, ha az inflációs várakozások magas szinten rögzülnek, és nem javul tartósan a tőkepiaci helyzet.

Úgy véli az inflációs célok teljesítésében a kormány segítséget nyújt a bérpolitikájával, valamint a költségvetés konszolidációjával, ám a szabályozott árak terén, valamint a piaci liberalizációt illetően sok még a teendő. Főleg a helyhatósági közműcégek árképzését tartja aggodalmasnak, de a villamosenergia-piac megnyitása sem szolgálja a verseny kialakulását.

A jegybankelnök szerencsétlennek tartja, hogy a villamosenergia-piacon az átállás után sincs kínálati többlet, így az árak csak fölfelé tudnak elmozdulni, ami versenyhátrányt jelent a magyar gazdaságnak nyilatkozta az üzleti napilapnak adott terjedelmes interjúban.

MTI, -para

Címkék: gazdaság, pénzügy