Kettőskereszt-affér: Slota vagy a KDH szemforgatóbb?

2008. február 4. - 13:39 | Külföld

Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke az ördög gyermekeinek nevezte Vladimír Palko, Pavol Minárik és František Mikloško kereszténydemokrata képviselőket, amiért elítélik az SNS kettőskereszt-állító akcióját.

“Megmutatták, hogy az ördög gyermekei, és nem Isten szavának terjesztői” – jelentette ki Slota, miután a három KDH-s politikus ma sajtótájékoztatón ítélte el az SNS kezdeményezését.

Slota januárban állt elő nemzetmegváltó javaslatával, hogy 2008-at kiáltsák ki a szlovák kettőskereszt évének. „Szlovák kettőskereszteket fogunk felállítani egész Szlovákiában, délen is, hogy ne kelljen azt bámulnunk, ahogy Dél-Szlovákia felett meghülyült magyar turulmadarak röpködnek“ – közölte Slota.

“Az SNS kettőskereszt-állítását abszurdnak tartjuk, mivel ez egy szent szimbólum, és nem egy olyan párt feladata, mely gyűlöletetkeltésen alapul és azt terjeszti” – mondták a kereszténydemokraták.

Veszélyben az egyház függetlensége

A három politikus ezenkívül az egyház védelmében szólalt fel, mert szerintük azt is veszélyezteti a jelenlegi kormány. “A kormány ateistákkal, agnosztikusokkal, keresztény ezoterikusokkal van tele. A kormány nem tiszteli az alapvető keresztényi értékeket, az életet és a szabadságot. És ez a kormány kéri az egyház támogatását. Talán jogos kérdés, vajon az egyházi főméltóságok egy része nem a kormánynak falaz?” – aggályoskodott Vladimír Palko, Pavol Minárik és František Mikloško.

A kereszténydemokraták azért fordultak nyilvánossághoz ezzel a kérdéskörrel, mert az utóbbi időben úgy vélik, a kormány rátelepszik az egyházra. Kezdve Slota kettőskeresztjeivel, és Robert Fico kijelentéseivel, mely szerint “számunkra az egyház az anya, és az állam az apa. A KDH szerint az egyháznak nem házastársi szerepe kell, hogy legyen, hanem független intézménynek kellene maradnia. Egyházi főméltóságokat is bíráltak, mert szerintük ők is hajlanak a kormány támogatására ahelyett, hogy pártatlanok, függetlenek maradnának.

 

Sita, jaks