Komcsiüldözést hirdet a KDH Palko-szárnya

2008. február 4. - 17:54 | Külföld

A KDH-s Vladimír Palko, Pavol Minárik és František Mikloško a parlament februári ülésszakán szeretnék előterjeszteni választási törvénytervezetüket. Elképzelésük szerint egy parlamenti képviselő-jelöltnek kötelessége lenne nyilvánosságra hoznia, hogy 1989 előtt tagja volt-e a Kommunista Pártnak. A pártok többsége szerint az ötlet kissé megkésett.

A kereszténydemokrata képviselők szerint erre azért van szükség, mert a jelenlegi kormány tele van kommunistákkal, akik 89 előtti, és a Mečiar-éra alatti praktikákat űznek. Felidézték Fico mondását, mely szerint az ellenzéknek a rácsok mögött lenne a helye, Robert Kaliňák belügyminiszter nyilvánosságot megtévesztő tájékoztatóját a Hedvig-ügyben. De ugyanilyen bűnöző stílusúnak nevezték a pozsonyi III. járásbíróság múlt heti döntését az SNS kontra Duray perben, mely szerintük precedenst teremtett a véleményszabadság korlátozására.

Javaslatukat eddig egyik párt sem támogatta. Az SDKÚ érdekes ötletnek tartja, de nem gondolja, hogy a kommunista múlt feltárást a választási törvénybe kellene foglalni. Peter Miššík szerint Szlovákiában így is mindenki tudja, hogy ki kicsoda.

Csáky Pál úgy nyilatkozott, hogy neki hivatalosan Pavol Hrušovský, a KDH legitim elnöke a partnere, ezért nem tárgyal a három KDH-s képviselővel a törvénytervezetről. Nem tartja valószínűnek, hogy támogathatnák az ötletet.

A HZDS szerint a három KDH-st már az egyház sem veszi komolyan, ezért nem foglalkoznak a tervezetükkel. Ezzel minden bizonnyal a mai szóváltásra utalt, korábban ugyanis Vladimír Palko, Pavol Minárik és František Mikloško az egyház politizálásával kapcsolatban fejezte ki aggodalmát. Mire a püspöki konferencia szóvivője annyit közölt, hogy ők minden demokratikus hatalommal együttműködnek, és kikérték maguknak, hogy bűnözőknek minősítettek egy demokratikusan megválasztott kormányt.

Anna Belousovová, az SNS alelnöke a Nicsak, ki beszél című filmre asszociált a képviselők ötlete alapján, mert nem érti, kinek a nevében beszéltek.

Sita, sme, jaks