Védelmébe vette a kormányt a katolikus egyház

2008. február 4. - 14:22 | Külföld

A katolikus egyház minden demokratikusan választott kormánnyal együtt fog működni – jelentette ki a kereszténydemokrata politikusok mai kijelentéseire reagálva Jozef Kováčik, a Szlovák Püspöki Konferencia szóvivője. Vladimír Palko, František Mikloško és Pavol Minárik szerint az egyház függetlensége veszélyben van.

“Elutasítjuk, hogy bűnözőknek minősítenek egy demokratikusan megválasztott kormányt” – nyilatkozta a Sita hírügynökségnek Jozef Kováčik. Az egyház minden demokratikusan megválasztott kormánnyal párbeszédet fog folytatni és együtt fog működni ott, ahol segíthet, tette hozzá.

A három kereszténydemokrata politikus ma azzal vádolta a kormányt, hogy beavatkozik az egyház ügyeibe, és Robert Fico olyan politikussal kormányoz, mint Mečiar, aki régebben magasrangú egyházi méltóságokat minősített bűnözőknek. Egyházi méltóságokat is bíráltak, amiért egy olyan kormányt támogatnak, mely ateistákkal, "keresztény ezoterikusokkal" van tele.

A KDH szóvivője, Mária Sabolová ugyanakkor azzal bírálta párttársait, hogy aggályaikat nem az egyházzal beszélték meg, ahogy az egyébként a KDH és az egyház között szokás.

sita, jaks

Címkék: egyház, KDH, kettőskereszt