Prága: Drágul a temetés, kelendő a papírkoporsó

2008. február 5. - 18:29 | Külföld

Most már meghalni is drága – mondják a csehek azt követően, hogy a Mirek Topolánek vezette jobbközép kormány pénzügyi reformja keretében a kormány január elsejével megszüntette a temetések eddigi 5000 koronás állami támogatását.

Bár a helyi önkormányzatok számos helyen saját forrást találtak a probléma legalább részleges enyhítésére, tény, hogy éppen az ő gondjuk nőtt meg a legjobban, hiszen a hozzátartozók nélkül elhunyt, szegény lakosok eltemetése a törvény alapján őrájuk hárul. Így nem csoda, hogy ott próbálnak meg olcsóbb megoldásokat találni, ahol csak lehetséges.

"Tavaly mintegy 4500-5000 papírkoporsót adtunk el cseh ügyfeleknek. Az eddigi megrendelések, jelzések alapján azzal számolunk, hogy az idén megduplázódik a kereslet irántuk" – állítja Josef Menousek, a nevét viselő prágai műhely tulajdonosa. Legfőbb ügyfelei az önkormányzatok. Csak a főváros Prága évente 400-450 papírkoporsóra tart igényt. A vállalkozó azzal számol, hogy a temetési állami támogatás megszűnte után a gyengébb szociális rétegek is érdeklődni fognak koporsói iránt.

Menousek a kilencvenes évek végén szabadalmaztatta találmányát, s ma ő az egyetlen Csehországban, aki ilyen koporsókat gyárt. Bár a papírkoporsók is különféle minőségűek, de még a legdrágább változat is harmadannyiba kerül, mint a hagyományos, egyszerű koporsó. Három éve már exportra is termel, s a tavalyi évben több mint 2000 darabot értékesített Hollandiában, Belgiumban és Svájcban. "Más ott az árszínvonal. A jó papírkoporsóért ott annyit kapok, mint Csehországban egy jó tölgyfakoporsóért. Ismereteim szerint a nyugatiak nem az olcsóságukért veszik koporsóimat, hanem környezetvédelmi okokból" – nyilatkozta újságíróknak Menousek. "A papírkoporsók környezetvédők, mert elégetésükkor semmiféle szennyeződés nem kerül a levegőbe" - jegyezte meg.

Csehországban manapság az elhunytak mintegy 75-80 százalékát hamvasztják el, s a klasszikus földbe temetés már faluhelyen is egyre ritkább. Egy-egy temetés átlagban 10-15 ezer koronába kerül.

(MTI-Panoráma – Kokes János, Prága)