Aláírásgyűjtés a Magyar Gárda ellen

2008. február 7. - 15:47 | Külföld
Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) országos aláírásgyűjtő akciót indít annak érdekében, hogy az Országgyűlés törvényben gátolja meg a Magyar Gárda és a hozzá hasonló szervezetek működését – jelentette be az OCÖ szóvivője csütörtökön Szigetváron, sajtótájékoztatón.

Ötvenezer támogató aláírást szeretnénk összegyűjteni és letenni a parlament asztalára öt-hat héten belül, hogy arra kérjük, tiltsa meg a társadalmi szervezeteknek, politikai pártoknak katonai szervezettségű, vagy fegyveres erőszakszervezetekre jellemző tulajdonságokkal rendelkező csoportosulások létrehozását, működtetését és támogatását – mondta Bogdán János.

Hozzátette: szeretnék elérni, hogy az Országgyűlés e szervezetek tagjait tiltsa el formaruha, egyenruha viselésétől, s a fegyveres erőszakszervezetekre jellemző tulajdonságok gyakorlásától is.

Hiányolják az elhatárolódást

Kolompár Orbán, az OCÖ elnökének indoklása szerint a kezdeményezésre a rasszista eszmék erősödése és amiatt is szükség van, mert a parlamenti pártok e jelenségtől való elhatárolódása nem volt mindig egyértelmű az elmúlt időszakban.

"Mondjunk nemet a gyűlöletre, a nácizmusra, és védjük meg Magyarországot ellenük. Látnunk kell, hogy ezt értünk és a jövő generációjáért is szükséges megtenni. Hiszen ha ez az eszme tovább marad a közéletben, nem biztos, hogy gyermekeinknek, unokáinknak lesz jövője" - hangsúlyozta.

Hozzáfűzte: nem szeretnék, ha a "Jobbik nevű képződmény" 2010-ben bekerülne a parlamentbe és felügyelné a rendőrséget, a nemzetbiztonságot. "Isten mentse ezt az országot attól, hogy e náci eszmét valló emberek részt vegyenek a hatalom gyakorlásában".

Akár százezer aláírás is összegyűlhet

Az OCÖ elnöke reményét fejezte ki, hogy a többségi társadalom szolidáris a cigánysággal és a következő hetekben sok nem roma is aláírja az íveket. Így elképzelhetőnek tartja, hogy március elejére akár százezer aláírás is összegyűlhet.

Kolompár Orbán megjegyezte, hogy a szigetvárival egy időben az ország minden megyéjében tartanak sajtótájékoztatót és megkezdik az aláírásgyűjtést. Kezdeményezésük központi rendezvényét azért a baranyai városban tartották, mert öt fiatal a közelmúltban itt bántalmazott két roma nőt származása miatt.

Szólt arról is, hogy az OCÖ tagjai megfogadták: nem használják a Magyar Gárda kifejezést. A szervezetet ehelyett prikezsia gárdaként említik, amely cigány nyelven rosszat, félelmet, bánatot, gyászt jelent.

(MTI, parameter)