Négy győzelmet szerzett Barack Obama

2008. február 11. - 09:18 | Külföld

Barack Obama illinois-i szenátor vasárnap újabb győzelmet szerzett Hillary Clinton New York-i szenátorral szemben a demokrata elnökjelöltség megszerzéséért folyó harcban az északkeleti Maine államban rendezett helyi jelölőgyűléseken.

Obama a szavazatok 59 százalékát kapta, Clinton eredménye 40 százalék. Ez azt jelenti, hogy Maine 24 elkötelezett jelöltjéből Obama 15-öt, Clinton pedig 9-et kap a nyári jelöltállító konvencióra. A Kanadával határos 1,2 milliós népességű államban a hideg téli időjárás, a havazás és a kemény szelek ellenére magas választási részvételt rögzítettek. Obama ezzel négy győzelmet szerzett a hét végén: szombaton biztosan nyert a Washingtonban, Nebraskában és Louisianában tartott demokrata előválasztási fordulókban is.

A CNN hírtévé számítása szerint Obamának már több elkötelezett delegáltja van, mint Clintonnak; előbbi 986, utóbbi 924 küldöttet gyűjtött össze a pártkonvencióra. Az el nem kötelezett szuperdelegátusokat is beleszámolva - akik között Clinton 224-135 arányban vezet – a volt first lady a mostani állás szerint 1148, Obama 1121 szavazatra számíthat majd a jelöltállító kongresszuson.

Vasárnap este már mindkét jelöltaspiráns Virginia államban kampányolt, ahol – akárcsak Marylandben és a fővárosban – kedden tartanak előválasztást. Obama Virginia Beach településen azt mondta: "nyertünk az Atlanti-óceán partján, nyertünk a Mexikói-öbölnél és nyertünk a Csendes-óceán partjánál".

A 97,8 százalékban fehérek lakta Maine legnagyobb városában, Portlandben Obama-rajongók arról beszéltek: az afro-amerikai szenátor olyan vezető, akiből egy nemzedék életében csak egy terem, fiatal, energikus és elnökségével friss levegő áramlana Washingtonba és a Fehér Házba.

Obama szombati három győzelme után Hillary Clinton stábja meglepő bejelentést tett: megválnak Patti Solis Doyle kampánymenedzsertől, akit a szenátor asszony régi tanácsadója, Maggie Williams vált fel a poszton. Clintonhoz közeli források szerint Solis Doyle saját elhatározásából távozik, de a személycsere nyilvánvalóan azzal kapcsolatos, hogy a volt first lady lemarad az adománygyűjtésben és lendületet veszít Obamával szemben.

Hillary Clinton a hét végén ellátogatott Észak-Karolinába is, hogy megnyerje az előválasztási versenyből korábban visszalépett John Edwards támogatását. A volt szenátor egyelőre nem kötelezte el magát egyik jelölt mellett sem, a korábbi vitákban viszont inkább a változást képviselte az általa sokszor keményen bírált Clintonnal szemben.

Hofer László, mti