Erősíteni kívánja az ellenőrzést az unió külső határain a brüsszeli bizottság

2008. február 13. - 14:00 | Külföld

Szigorítani kívánja az ellenőrzést az Európai Unió külső határai mentén a brüsszeli bizottság, hogy kiszűrje a nem kívánatos személyeket.

 

Az EU legfőbb végrehajtó testülete, az Európai Bizottság szerdán fogadta el Franco Frattini igazságügyi és biztonsági kérdésekért felelős biztos erre vonatkozó javaslatcsomagját.

Brüsszeli sajtótájékoztatóján Frattini elmondta: rögzíteni kívánják a nem uniós országbeli utasok be- és kiléptetését, a legfejlettebb technológiával akarják ellenőrizni a személyi adatokat, beleértve a biometrikus jellemzőket is.

"Meg kell védenünk a biztonságunkat, másfelől a mozgásszabadságot és az adatvédelmet is biztosítanunk kell. A két szempont között megfelelő egyensúlyra van szükség" - hangsúlyozta Frattini. Mint fogalmazott, az unió nagyvonalúságot kíván tanúsítani azokkal a becsületes emberekkel szemben, akik Európába érkeznek, de ugyanakkor kemény választ kell adnia azokra a kihívásokra is, amelyeket a terrorizmus, a szervezett bűnözés, az embercsempészet, a pedofil hálózatok, a jogellenes tartózkodás jelent.

A bizottsági javaslatcsomag értelmében - amelyet még el kell fogadniuk az EU-tagországoknak, valamint az Európai Parlamentnek is - integrált elektronikus nyilvántartást vezetnének be. Ebből az ujjlenyomat vagy az írisz (a szem szivárványhártyája) azonosítása révén megállapítható lenne az unió külső határát bármely irányból átlépő személy személyazonossága akkor is, ha az illető hazájában kiadott útlevél nem tartalmaz biometrikus adatokat. Az EU-ba utazni kívánó harmadik országbeli személy előzetesen valamelyik uniós ország konzulátusán adhatná meg saját biometrikus adatait.

"Jómagam európai vagyok, megadtam az íriszadataimat Heathrow-n, és afrikai barátomnak is el kell fogadnia ezeket a szabályokat" - érvelt Frattini a harmadik országbeliekről vezetendő nyilvántartás mellett.

Európában jelenleg Londonban, Frankfurtban, Párizsban és Amszterdamban működik repülőtéri íriszadat-ellenőrzés.

Az uniós elképzelések arról is szólnak, hogy idővel minden légi utasnak internetes adatlapot kellene kitöltenie az utazás előtt - tekintet nélkül arra, hogy az illető hazája az Egyesült Államok szempontjából vízumköteles vagy vízummentes ország. Ez lépne majd lényegében a vízum helyébe, és az állampolgár számára is lenne pozitív hozadéka, mert megkönnyítené a repülőtereken az utasellenőrzést.

Frattini szerint gyakori probléma a "túltartózkodás", amikor harmadik országbeli személy az engedélyezettnél tovább marad az unióban. Az elektronikus ki- és beléptetési regiszter azt is lehetővé tenné, hogy a tartózkodási engedély lejártakor automatikus jelzést kapjanak a hatóságok. Ujjlenyomattal akkor is azonosítani tudnák a legközelebbi határátkelésnél az illetőt, ha időközben új papírokat szerzett be.

(MTI/parameter)