Visszavették a SMER-t, a magyar szocik ellenezték ezt (frissítve: 18.47)

2008. február 14. - 15:06 | Külföld
Brüsszel. Az Európai Szocialisták Pártja ma úgy döntött: újra a soraiba fogadja a SMER-t. Ezt ma Poul Nyrup Rasmussen a PES klubjának főnöke jelentette be.

A SMER tagságát 2006. októberében függesztették fel, azért, mert koalícióra lépett az SNS-szel. Eredetileg a SMER tagságának felújításáról már tavaly júniusban döntöttek volna, azonban ezt októberre halasztották. Októberben ismét halasztottak, s az euroszocik azóta intenzív tárgyalást folytattak Fico pártjával is. Hannes Swoboda, osztrák euroképviselő arra figyelmeztetett: a további halogatás károsítaná a SMER és a PES viszonyát, s ez roppant rosszul csapódna le a szlovákiai szociáldemokrata fejlődésben is.

A döntés ellen csak a magyar, a francia és a két belga tagpárt szavazott.

A csütörtöki ESZP-elnökségi ülésen úgy döntöttek, hogy a Smer ideiglenes tagságát helyreállítják, azzal, hogy a végleges, teljes jogú tagság megadására majd a jövő év végén összeülő ESZP-kongresszuson nyílik lehetőség.

Addig azonban - tette hozzá Swoboda – szoros figyelemmel kísérik a párt tevékenységét, különös tekintettel a kisebbségi jogok tiszteletben tartására.

Az osztrák politikus azzal indokolta a többségi döntést, hogy Fico miniszterelnök kormánya a tényleges cselekedetek síkján olyan politikát folytat, így például olyan szociálpolitikai irányvonalat követ, amellyel a Smer kiérdemelte az ideiglenes tagság visszaállítását.

Ez nem jelenti azt – hangsúlyozta Swoboda –, hogy ne keltenének visszatetszést egyes szlovák kormánypárti politikusok kijelentései. Fico és Slota azonban közös levélben biztosította Poul Nyrup Rasmussent, az ESZP elnökét arról, hogy tiszteletben tartják a demokrácia és a jogállamiság alapelveit, valamint a kisebbségek jogait – közölte Hannes Swoboda.

Dobolyi Alexandra MSZP-s európai parlamenti képviselő a döntés után újságíróknak azt hangsúlyozta, hogy az Európai Szocialisták Pártjának alapszabálya kizár bármifajta koalíciót szélsőséges pártokkal, márpedig Slota pártja szélsőségesen jobboldali.

A magyar szocialista képviselőnő felhívta a figyelmet arra, hogy Rasmussen leszögezte: az ESZP elnöksége a 2009 novemberi kongresszusig fenntartja magának a jogot a most hozott döntés felülvizsgálatára, ha negatív fejleményeket tapasztal a Smer magatartásában.

Az Európai Parlament magyar néppárti képviselőcsoportja sajnálattal vette tudomásul, hogy a magyar szocialisták – mint a néppárti közlemény fogalmaz - politikai súlyuk hiányában nem tudták megakadályozni ezt a szégyenteljes döntést.

A magyar néppárti képviselőcsoport osztja az Európai Néppárt elnökének, Wilfried Martensnek a véleményét, aki sajtóközleményében kijelentette: "A felvétel ténye rövid emlékezőtehetségre utal, az Európai Szocialista Párt ugyanis 2000-ben maga is aláírta a Berlini Nyilatkozatot, amely megtiltja a tagpártoknak, hogy szélsőséges erőkkel alakítsanak koalíciót Európában".

A magyar néppárti képviselők szerint Robert Fico miniszterelnököt nem lehet felmenteni arra hivatkozva, hogy azért vesz fel szélsőséges erőt – az idegengyűlöletéről és ultranacionalista nézeteiről mind külföldön, mind Szlovákiában jól ismert, Slota vezette Szlovák Nemzeti Pártot – a kormányába, mert ez az utolsó választása, s hogy nincs megfelelő partner a szlovák parlamentben.

Az Európai Néppárt határozottan elítéli az európai szocialisták döntését.

"Figyelemmel fogjuk kísérni a szlovákiai helyzetet, különös tekintettel a demokráciára, a jogállamiságra, a szólás és véleménynyilvánítás szabadságára, valamint az emberi és kisebbségi jogokra" – olvasható a néppárti közleményben.

SITA, MTI,-para

Címkék: euroszocialisták, PES, Smer