Népszavazás: Gyilkos Ágnes! – rohamrendőrök védték a minisztert

2008. február 15. - 09:16 | Külföld
A március 9-i népszavazás nem a kormány jövőjéről, hanem a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról szól – mondta az egészségügyi miniszter csütörtökön Salgótarjánban; Horváth Ágnes rohamrendőrök sorfala között, esernyőkkel védve hagyta el a belvárosban felállított SZDSZ-sátrat, ami körül mintegy 200 ember gyűlt össze.

Horváth Ágnes a sajtótájékoztatón az egészségügyi reform nagyon fontos elemének nevezte a vizitdíjat és a kórházi napidíjat. Mint mondta, ezek hozzájárultak ahhoz, hogy Magyarországon ne következzen be, ami Romániában, ahol elfogy a gyógyszertámogatás és a betegek csak hó vége felé, teljes áron jutnak hozzá a gyógyszerükhöz. Az egészségügyi miniszter kitért arra, hogy a vizitdíj a háziorvosok bevételének egynegyedét teszi ki, és aki az "igen" szavazatok mellett kampányol, az azt mondja, vegyék el tőlük ezt a pénzt. Ez 60 milliárd forintos bevételkiesést jelentene, és nincs lehetőség a pótlására – tette hozzá.

Miközben a liberális tárcavezető a rendőrök sorfalával védett Fő téren felállított sátorban tartózkodott, a téren mintegy 200 ember gyűlt össze, akik időnként fütyültek, kis méretű "Gyilkos Ágnes" feliratú zászlókat tartottak. A sátortól tíz méternyire állította fel asztalát a Jobbik Magyarországért Mozgalom, "Az SZDSZ a halál pártja", "Így meddig élünk, Killer Ági?", "Új egészségügy = magyar holokauszt" transzparensekkel, de az asztal körül nem volt mozgás, egy ott álló jobbikos az MTI-nek azt mondta, mindenki átment tüntetni a másik oldalra. Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője szerint vérlázító és felháborító, hogy Salgótarjánban Fidesz-barát csoportok rátámadtak Horváth Ágnes egészségügyi miniszterre.

A politikus az MTI-nek úgy fogalmazott: a demokrácia igazi szégyene, hogy már a vitát is erőszakkal akadályozzák meg Orbán Viktort éltető csoportok. Hozzátette, hogy ez is a szocializmust idézi, csak amíg akkor felfegyverzett rendőri erők, addig most ilyen csoportok teszik lehetetlenné, hogy valódi párbeszédet lehessen folytatni. A liberálisok kampányfőnöke közölte, hogy a támadók nem érik el céljukat, ugyanis ők folytatják az országjárást, és minden, a programjukban szereplő helyszínen ott lesznek.

MTI, -para