Fejlesztéspolitikai konzultáció, szlovákiai szakemberekkel

2008. február 27. - 18:54 | Külföld
A Miniszterelnöki Hivatal Kisebbség- és Nemzetpolitikai Szakállamtitkársága, valamint a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség február 26-án szakmai konzultációt szervezett szlovákiai és magyarországi regionális fejlesztési ügynökségek, önkormányzatok, valamint nonprofit és társadalmi szervezetek képviselőinek.

A szakmai konzultáció középpontjában az Európai Területi Együttműködés magyar-szlovák határszakasz operatív programja és annak prioritásai álltak. A konzultáción a részvevők a közelmúltban elfogadott operatív program tartalmának áttekintésén túl megismerkedhettek az operatív program eljárási szabályaival, valamint segítséget kaptak a később meghirdetésre kerülő pályázatok szakszerű megfogalmazására való felkészülésben. A szakmai konzultáción a résztvevők – a szükséges együttműködések megalapozása kapcsán – a közös programozásról is tájékoztatást kaptak, annak érdekében, hogy a szlovák magyar határszakaszon mielőbb megkezdődhessen az uniós források fogadására való felkészülés.

Az operatív program prioritásai a határ menti térségek gazdasági fejlesztését, a környezeti és a természeti értékek védelmét, a határokon való átjárás megkönnyítését, valamint a térségekben élők emberi kapcsolatainak fejlesztését egyaránt szolgálják. Az operatív program finanszírozására 2013-ig közel 200 millió euró terveztek be.

A program kedvezményezettjei a régiók nonprofit szervezetei, elsősorban az önkormányzatok és azok társulásai, a vállalkozók közös szervezetei, valamint a civil szervezetek. A pályázatok benyújtásánál alapvető kritérium, hogy minden program a partnerek által közösen kidolgozott, a határ két oldalán egyaránt eredményt hozó legyen. Így a program – a korábbi INTERREG programok továbbfejlesztéseként – szoros együttműködést igényel a két ország határmenti szervezeteitől.

OS, MTI, -para