Koszovó felértékelte Székelyföldet

2008. február 27. - 09:48 | Külföld
A román politikusok tagadják ugyan, hogy amikor Koszovó függetlensége ellen foglaltak állást, valójában Erdély és a Székelyföld helyzetére gondoltak, ám tetteik és kijelentéseik ezt bizonyítják.

Traian Basescu például múlt hét végén előre be nem jelentett székelyföldi látogatásra érkezett. Azonnal kijelentette: a székelyföldi magyaroknak és románoknak közös utat kell járniuk. Az elnök előbb a székelyföldi román egyházi, politikai, közigazgatási és civil társadalmi képviselőinek, majd a székelység vezetőinek tett ígéretet gondjaik orvoslására.

Basescu leszögezte, hogy a következő napokban véglegesítésre kerülő nemzeti oktatási reformcsomagban a román nyelv tanítását a magyar gyermekek számára idegen nyelvként teszik majd lehetővé, ahogyan ezt a magyarság kérte. Az elnök azt is cáfolta, hogy látogatása összefüggne az egyidejűleg, Sepsiszentgyörgyön rendezett Székely Nemzeti Tanács (SZNT) ülésével, amelyen Tőkés László európa parlamenti képviselő is részt vett.

Az SZNT felhívással fordult a magyar állami és pártvezetőkhöz, a magyar európai parlamenti képviselőkhöz, továbbá a romániai politikai elithez, hogy támogassák Székelyföld területi autonómiájának kivívását. Magyarországra a fórum azt üzente, hogy ne tegyék pártpolitikai mérlegelés tárgyává az erdélyi autonómiatörekvések felvállalását, mert az autonómia megvalósításától az erdélyi magyarság jövője függ.

Új elnököt is választott az SZNT. A leköszönő Fodor Imre helyét Izsák Balázs foglalta el. A tanács egyébként egyetértett abban, hogy a székelyföldi nem hivatalos népszavazás, amelynek során - 2006 decembere és 2008 februárja között - kétszáz település mintegy 200 ezer lakosa 99 százalékos arányban az autonómia mellett foglalt állást, egyértelműen megüzente Bukarestnek és Európának a székelység önrendelkezési igényét.

Most azt követelik, hogy az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlése küldjön a Székelyföldre különraportőrt "a székelyföldi őshonos, egy tömbben élő, magyar önazonosságú, székely nemzeti közösség általános helyzetének" és a székelység autonómiaigényének felmérésére. Egyben azt szorgalmazzák, hogy a strasbourgi közgyűlés fogalmazzon meg ajánlást Románia számára, hogy az autonómiaigénnyel érdemlegesen foglalkozzon. Tőkés László püspök és EP-képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke kijelentette: az erdélyi magyarság autonómiakövetelései elsősorban Románia belügyének számítanak, ezért lenne szükség mielőbb egy román-romániai magyar kerekasztal öszszehívására.

Tibori Szabó László, Kolozsvár

Címkék: Székelyföld