Moldovai újságírónőt nem engedtek Oroszországba

2008. február 27. - 13:00 | Külföld
Szerdán újra nem engedték beutazni Oroszországba Natalja Morar moldovai újságírót, a The New Times című moszkvai lap munkatársát.

Morartól december 16-án egyszer már megtagadták a beutazást, akkor indoklás nélkül, egyenesen a repülőtérről visszaküldték Chisinauba.

Az ottani orosz követségtől kikövetelt indoklásban idézett paragrafus olyan esetekre és személyekre vonatkozik, akik veszélyeztetik az ország védelmi képességét, biztonságát, vagy lakóinak egészségét.

Közben Morar feleségül ment egy orosz állampolgárhoz - a lapnál dolgozó Ilja Barabanovhoz -, és az ifjú pár arra hivatkozik, hogy a nemzetközi egyezmények értelmében Morart megilleti a jog, hogy ott lakjon, ahol a férje, továbbá három éven belül az orosz állampolgárság is.

A 23 éves újságírónőt reggeli érkezése után rögtön vissza akarták tenni a gépre, amellyel Moszkvába jött, de ezt megtagadta. Délután még a kitoloncolandóknak fenntartott helyiségben volt, vele tartott férje is. Ügyvédje nem tudott bejutni hozzá. A Morar érkezéséről tudósító újságírók - köztük az Eho Moszkvi rádióadó főszerkesztő-helyettesének - adatait rögzítették, ellenük szabálysértési eljárást szándékoznak indítani.
Sem a The New Times, sem az Eho Moszkvi nem nevezhető Kreml-barát sajtóorgánumnak.

Címkék: kazah újságíró