Tankok a határon: Ecuador kiutasítja Kolumbia nagykövetét és csapatokat mozgósít

2008. március 3. - 13:00 | Külföld
Ecuador bejelentette, hogy azonnali hatállyal kiutasítja az országból Kolumbia nagykövetét, és katonai alakulatokat vezényel a két latin-amerikai állam közös határa mellé.

Rafael Correa ecuadori elnök helyi idő szerint vasárnap este, televíziós beszédében hozta nyilvánosságra az említett intézkedéseket.

Correa korábban hazája elleni agressziónak minősítette, hogy kolumbiai katonák múlt szombaton Ecuador területére behatolva megölték Raúl Reyest, a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű marxista gerillaszervezet második számú parancsnokát.

Az ecuadori elnök előzőleg, a nap folyamán hazarendelte hazája Kolumbiában szolgáló nagykövetét.

A kolumbiai kormány vasárnap este viszont szükségszerűnek mondta a szomszédos ország területére való behatolással járó katonai műveletet.

Bogotá egyúttal azzal vádolta Correa elnököt, hogy "kompromisszumokat" kötött a marxista gerillaszervezettel. A kolumbiai kormány arra hivatkozott, hogy Reyesnek az akció során megkaparintott számítógépéből nyert adatok alátámasztják a Correa és a FARC közötti egyezséget.

Oscar Naranjo tábornok, a kolumbiai rendőrség parancsnoka vasárnap esti sajtóértekezletén a megtalált dokumentumok alapján kijelentette, hogy Reyes kapcsolatokat kezdett kiépíteni ecuadori vezetőkkel. Hozzátette, hogy Bogotá magyarázatot követel majd Correa elnöktől ezekről a kapcsolatokról, amelyek szerinte hatással vannak Kolumbia biztonságára.

Az egyik január 18-i keltezésű dokumentum szerint Reyes találkozott Gustavo Larrea ecuadori biztonsági miniszterrel, és a megbeszélésen szó esett arról, hogy Quito hivatalos kapcsolatokat létesít a FARC-cal. Az okmányból kitűnt, hogy Correa elnök a jövőben nem hajlandó támogatni a FARC-ot elítélő kolumbiai politikát.

Egy másik, február 28-i keltezésű számítógépes szöveg arról tanúskodott, hogy az ecuadori elnök egyik megbízottja személyes találkozott akart a FARC vezetőivel, szavatolva számukra a találkozó helyszínére történő eljutást és személyes biztonságukat.

Az ecuadori kormány szóvivője hazugságnak minősítette a kolumbiai állításokat.

(MTI/parameter)

Címkék: Dél-Amerika, háború