Nem lesz idegen nyelv a magyar!

2008. március 6. - 14:44 | Külföld
Korábbi értesülésekkel ellentétben a szlovák kormány által szerdán jóváhagyott oktatási törvénytervezet értelmében a jövőben sem minősül majd idegen nyelvnek a szlovákiai magyar iskolákban a diákok anyanyelveként oktatott magyar nyelv és irodalom.

Pék László, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének (SZMPSZ) elnöke elmondta: ismeretei szerint a tervezetben ilyen kitételnek ugyan nincs nyoma, ellenben véleménye szerint a jogalkotó szándéka az, hogy a szlovákiai magyar iskolákban eddig anyanyelvnek és oktatási nyelvnek számító magyar nyelv- és irodalomórák számát heti nyolc óráról hatra csökkentené, ezzel szemben pedig négyről hatra emelné a szlovák nyelv és irodalom oktatásának óraszámát.

Szigeti László, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) oktatáspolitikai alelnöke, az előző kormány oktatási minisztere úgy vélekedett, hogy a félreértés eredetét nyilván a törvénytervezet idegen nyelvek oktatását érintő rendelkezéseiben kell keresni. Ezek szerint a jövőben a szlovákiai iskolákon az anyanyelv és az államnyelv kötelező oktatásán kívül a magyar iskolákon még két kötelező idegen nyelvet fognak tanítani: az egyiket az alapiskola harmadik osztályától, a másikat pedig a hatodik osztálytól kezdődően. Ezek meghatározott – angol, német, francia, spanyol és orosz nyelvű – csomagból választhatók.

"A magyar tanítási nyelvű iskolákban a magyar nyelv oktatása a következőkben sem idegen nyelvként történik majd, hanem az eddigi gyakorlatnak megfelelően a magyar nyelvet és irodalmat a jövőben is úgy fogják oktatni, mint a magyar tanulók anyanyelvét" – fogalmazott Szigeti. Az MKP alelnöke úgy ítélte meg, hogy a magyar és a szlovák oktatás óraszámainak "kiegyenlítése" a parlamenti vita lezárásáig még képlékeny, jóllehet, a jogalkotó törekvése tételesen mindkét nyelv heti hat tanórányi oktatásának bevezetésére irányul.

(MTI/parameter)