Gašparovič szerint évekig is eltarthat Koszovó elismerése...

2008. március 11. - 16:46 | Külföld
A Koszovó függetlenségének elfogadásával kapcsolatos döntés akár évekig is eltarthat. Ezt nyilatkozta ma Ivan Gašparovič macedón kollégájával, Branko Crvenkovskival való tárgyalása után.

Koszovó függetlenségét eddig sem Macedónia, sem Szlovákia nem fogadta el. Gašparovič szerint Szlovákiának elég oka van rá, hogy ne fogadja el a Szerbiából kivált állam szuverenitását, az elnök szerint először figyelemmel kell kísérni, hogy hogyan fejlődik Koszovó, aztán kell döntést hozni. Ez a folyamat azonban évekig is eltarthat.

A macedón köztársasági elnök is hasonló szemszögből figyeli a dolgokat. „Figyelni fogjuk az EU és a NATO lépéseit, és politikáját“ – mondta Crvenkovski. Szerinte Koszovó ügye nem csak európai „gond,“ hanem világprobléma is. Hasonló félelmei vannak, mint Gašparovičnak, ugyanis Macedóniában jelentős többségű albán kisebbség él, és ott is tartanak attól, hogy a kisebbség számára Koszovó ügye példaértékű lehet. Crvenkovski azonban bízik az albán kisebbség demokrácia iránti elkötelezettségében, és bízik benne, hogy hasonló „elszakadás“ náluk nem történik meg.

Koszovó függetlenné válását albánok ezrei ünnepelték Macedóniában, ahol az albán kisebbség az ország lakosainak kb. 25 százalékát teszi ki. Az országnak azonban van egy-két elrendezetlen ügye Koszovóval. A koszovóiak mintegy kétezer hektár hivatalosan macedón határmenti területre tartanak igényt, és nem ismernek el bizonyos közös határokat sem.

Gašparovič és Crvenkovski kijelentették, hogy a két ország közötti kapcsolat szinte minden téren felhőtlen. Ez nem is csoda, ugyanis Szlovákia és Macedónia között a gazdasági illeve kultúrális együttműködés minimális.

(sita/parameter)