XVI. Benedek pápa Tibetet is említette húsvéti üzenetében

2008. március 23. - 14:33 | Külföld
Húsvéti üzenetében a béke és a közjó megőrzéséért szólalt fel vasárnap XVI. Benedek pápa, aki a Közel-Keletet, Irakot, Afrika egyes vidékeit és Tibetet emelte ki külön a világ térségei közül.

A pápa ünnepi misét pontifikált a vatikáni Szent Péter bazilika előtt, zuhogó esőben, ennek zárásaként hangzott el hagyományos húsvéti üzenete és Urbi et orbi (a várost - Rómát - és a világot illető) apostoli áldása.

Az eseményre tízezrek gyűltek egybe esernyők alatt a Szent Péter téren, köztük magyar zarándokok is. A pápát baldachin védte, de a bíborosok, a diplomaták és a ministránsok bőrig áztak, a pápa talán ezért is kezdte el és fejezte be a terveknél korábban beszédét.

A katolikus egyházfő 63 nyelven, köztük magyarul is köszöntette a híveket a feltámadás, a kereszténység legnagyobb ünnepe alkalmából. "Krisztus feltámadott, Alleluja" - hangzottak szavai magyarul.

XVI. Benedek "aktív elkötelezettséget" kért az igazság mellett "azokon a területeken, amelyeket konfliktusok borítanak vérbe, és mindenhol, ahol az emberi méltóságot lábbal tiporják". Külön megemlítette a Szentföldet, Irakot, Libanont, az afrikai Dárfúrt és Szomáliát, s végül Tibetet, s mindenhol arra buzdított, hogy keressenek megoldást a közjó és a béke megőrzésére.

A pápa elítélte az igazságtalanságot, a gyűlöletet és az erőszakot. "Ezek azok a csapások, amelyek az emberiséget sújtják a bolygó minden pontján, de gyakran nem vesznek róluk tudomást vagy szándékosan leplezik őket; sebek ezek, amelyek kínozzák számtalan testvérünk és nővérünk lelkét és testét" - mondta a pápa.

Az üzenetet 67 ország televíziós állomásai közvetítették élő adásban.

(MTI/parameter)