Harc a jelöltségért: Clinton Obama "szennyesét teregeti ki" – VIDEÓ

2008. március 26. - 15:10 | Külföld

Hillary Clinton azt mondta kedden amerikai demokrata párti előválasztási kampánykörútjának egyik állomásán, hogy - fő riválisa - Barack Obama helyében nem akarna többé ahhoz az egyházhoz tartozni, amelynek lelkésze sértő kijelentéseket tett az Egyesült Államokról, többek között, hogy a szeptember 11-i merényletsorozat büntetés volt az amerikai külpolitikáért.

Egyes demokraták Jeremiah Wright lelkész ügyét tartják a legkellemetlenebb problémának Obama eddigi kampányában, pontosabban azt a körülményt, hogy a demokrata párti elnökjelöltségért küzdő politikus nem hajlandó szakítani a Krisztus Egyesült Szentháromság Egyház chicagói templomával, és nem határolódik el egyértelműen Wright tiszteletestől sem. Wright tiszteletes azt mondta korábbi (2003-as) prédikációiban: a 2001. szeptember 11-i merényletsorozat büntetés volt az amerikai külpolitikáért. Rasszistának minősítette az Egyesült Államokat, és azt mondta, hogy "Isten verje Amerikát". A napokban kerültek nyilvánosságra a lelkész korábbi prédikációiról készült videofelvételek. Obama két évtizeden át látogatta a Krisztus Egyesült Szentháromság Egyház chicagói gyülekezetét, a gyülekezet lelkipásztora vezette a szenátor esküvői szertartását is.

Megfigyelők szerint Hillary azért hozta fel ezt a témát újságírókkal folytatott beszélgetésében, hogy elterelje a figyelmet saját túlzó beszámolójáról, amelyet 12 évvel ezelőtti boszniai utazásán átélt kalandjairól adott egy múlt heti kampányrendezvényen, s amelyről kiderült időközben, hogy meglehetősen messze állt a valóságtól. Egy múlt heti kampányrendezvényen valótlannak bizonyult kijelentéseket tett 1996-os boszniai utazásáról. Ezt mondta saját "harcedzettségére" utalva: "Emlékszem, amint ellenséges fegyvertűzben értünk földet (...) valamiféle fogadóünnepség is lett volna, de mi csak lehajtott fejjel rohantunk a járművek felé, hogy a bázisra jussunk." Az amerikai CBS televízió, amelynek riporterei tudósítottak akkoriban az eseményről, a napokban olyan anyagot közölt, amely szerint Hillary Clintont egyáltalán nem fenyegette ellenséges fegyvertűz a boszniai Tuzlában 1996. március 25-én tett látogatásakor.

MTI/para