Korlátozni fogják az ünnepnapi munkavégzést?

2008. április 1. - 10:53 | Külföld

Ma a parlament tárgyalja azt a munkatörvénykönyv-módosítást is, melynek értelmében korlátoznák az ünnepnapi munkavégzést.

Eszerint húsvétvasárnap, karácsony első napján és újévkor a kiskereskedelmi egységek zárva tartanának. December 24 –én délután pedig szintén zárva tartanának a boltok, presszók, üzletek. Kivételt képeznek a benzinkutak, gyógyszertárak, kórházak, repülőterek, kikötők, az ajándékboltok, és a menetjegy-kiadó helyek. A törvényjavaslat szerint minden alkalmazottnak hetente minimum 35 óra kötelező pihenést kell biztosítani. Ennek a napnak vasárnapnak s az előtte lévő ill. utána következő napnak kell lennie.

Ma Szlovákiában átlagosan minden tizedik alkalmazott havonta két vasárnapot dolgozik, csak azért, hogy némi pluszkeresethez jusson, s eleget tegyen a munkaadója elvárásainak- mondta Marta Damborská (SNS), a javaslat egyik kiötlője. Szerinte az ünnepnapi munkavégzés csak ritka esetekben indokolt, s nem szabad, hogy ezzel a munkaadó visszaéljen, azaz kurtítsa a pihenőidőt.

SITA, -para