Már a második tó tűnt el Chilében

2008. április 11. - 18:01 | Külföld

Az olvadó jég miatt felduzzadt egy gleccsertó Chile déli részén, majd a víz hirtelen felszívódott és valóságos cunamit keltve beleömlött egy folyóba. Egy éven belül ez már a második eset, az ok az éghajlatváltozás.

Ritkán jár ember Aysén régióban, a Colonia gleccser környékén, és a Cachet 2 nevű tavának eltűnése során nem sérült meg senki. A folyamatból csak annyit lehetett észrevenni, hogy április 6-án egyszercsak jelentősen megemelkedett a Baker folyó vízszintje.

A kormány felkérésére a helyszínen vizsgálódó geológus csoport szerint a tó a globális felmelegedés hatására tűnt el. A gleccser olvadékvize miatt megemelkedett a vízszint, hatalmasra nőtt a meder aljára nehezedő nyomás, és a tófenék egy idő után átszakadt. A felgyülemlett víztömeg 8 kilométer hosszú alagutat vájt a gleccserbe és beleömlött a Baker folyóba. "A víz folyásiránnyal szemben zúdult bele a folyóba" – mondta Gino Casassa gleccserkutató. "Valóságos folyami cunamit keltett."

A Valdivia városbeli Tudományos Kutatóközpont munkatársa szerint a jelenség nem teljesen szokatlan. Aysén régióban ez már a második tavaly június óta. Akkor a tíz futballpályányi Tempano gleccsertó szívódott fel. "Ilyesmi nyaranta fordul elő, amikor a gyorsan olvadó jég miatt felduzzadnak a gleccsertavak. Az alapvető ok a globális felmelegedés" – mondta Casassa.

Az ENSZ Környezetvédelmi Program (UNEP) legutóbbi jelentése szerint világszerte rekordtempóban olvadnak a gleccserek. Az egész világon csak egy van, amelynek vastagodik a jégpáncélja – éppen Chilében, az Echaurren Norte.

MTI