Exitpoll-eredmény: Berlusconi győzött az olaszországi választásokon

2008. április 14. - 17:02 | Külföld

Szoros eredmény mellett a Silvio Berlusconi vezette jobboldali ellenzék győzött a vasárnapi és hétfői parlamenti választásokon Olaszországban a szavazóhelyiségek zárása után közzétett exitpoll-eredmények szerint.

A szavazóhelyiségekből kilépő választók megkérdezésén alapuló egyes felmérések szerint a jobbközép választási szövetség a szavazatok 40-44 százalékát szerezte meg a képviselőházi választásokon; míg a Walter Veltroni vezette balközép tábor a voksok 38-42 százalékát gyűjtötte be. A szenátusban a Berlusconi-féle tömb 40,5-44,5 százalékot, a balközép 37,5-41,5 százalékot szerzett.

Noha a pontos adatok még nem ismertek, úgy tűnik, a választási részvétel alacsonyabb volt, mint a két évvel ezelőtti választásokon. (Akkor az arra jogosultak 84 százaléka járult az urnákhoz.) A jobbközép szövetséget képviselő Giuseppe Pisanu volt belügyminiszter csalódottan fogadta az exitpoll-eredményeket, mint mondta, nagyobb előnyre számítottak, míg Paolo Gentiloni, az eddigi balközép kormány távközlési minisztere arra mutatott rá: a közölt felmérések hibahatárát figyelembe véve még nyílt a voksolás végső kimenetele. (Az exit pollok legutóbb, a 2006-os választásokon is több százalékponttal eltértek a későbbi valós eredményektől.)

Politikai elemzők szerint az eredmény gyenge lábakon álló Berlusconi-kormányt vetít előre. Susana Garcia, a Deutsche Bank elemzője szerint egy ilyen kormánynak – vagyis amelynek nincs biztos többsége a parlament mindkét házában – szinte lehetetlen lesz véghezvinni az elengedhetetlen strukturális reformokat, "különösen ilyen nehéz gazdasági környezetben".

A kampányban alig lehetett észlelni markáns különbségeket a jobbközép és a balközép tábor között: mindkettő a nyomasztó mértékű államadósság csökkentését, ezzel egyidejűleg adócsökkentést és a fogyasztás ösztönzését, továbbá az – idén a Nemzetközi Valutaalap szerint 0,3 százalékra lassuló – gazdasági növekedés felgyorsítását ígérte.

MTI