Sertéspestis fenyeget megint!

2008. április 15. - 19:11 | Külföld

A Lévai járásban a múlt héten azonosított sertéspestis miatt megint készenléti helyzet alakult ki országszerte közölte a Paraméterrel Dr. Dušan Rajský a Dunaszerdahelyi járási állategészségügyi hivatal igazgatója, aki elmondta azt is az EU vonatkozó rendelkezéseivel összhangban kénytelenek voltak leállítani a külföldre irányuló sertéshús-exportot is.

„Rögtön a hét elején tájékoztattuk a dunaszerdahelyi járásbeli állatorvosokat, sertéstenyésztőket, vágóhidakat, a kereskedőket és természetesen a vadászszervezeteket is, hogy tegyenek meg minden olyan szükséges intézkedést, amely gátat szabhat az esetleges járványnak. Mindenekelőtt a kellő szintű fertőtlenítésre, a fertőtlenítőszerek bebiztosítására az állatállomány szigorú ellenőrzésére gondolok“ – tájékoztatott Dr. Dušan Rajský.

Az Európai Unió rendelkezéseivel összhangban megelőző intézkedésként azonnal elrendelték a sertéshús-exportot. Le kellett állítani azoknak a szállítmányoknak az előkészítését is, amelyek a napokban indultak volna Magyarországra és Ausztriába.

Vladislav Kmeť

Címkék: sertéspestis