Valami bűzlik Angliában...

"A német disznók bűzét szagolja Anglia" - legalábbis a brit bulvársajtó szerint, amely nem habozott "Európára" kenni a Dél-Angliát valóban ellepő, meglehetősen szúrós trágyaszagot.

Az orrfacsaró bűzt Londonban, valamint a délkelet-angliai Kent grófságtól a délnyugati Devonig lehet érezni, és a lojális szombati brit sajtó felháborodottan tudatta az alattvalókkal, hogy II. Erzsébet királynő is szenved a jelenségtől London nyugati határában fekvő windsori kastélyában.


A brit meteorológia hivatalos és szakszerű magyarázata szerint a szokatlan kellemetlenséget az okozza, hogy Északnyugat-Európa felett napokig mozdulatlanul megült egy vastag felhőtakaró, amely alatt összegyűlt a jó termést célzó fő tavaszi mezőgazdasági munkák - vagyis a trágyaszórás - mellékterméke.
Amikor azután feltámadt a szél, az egészet egyenesen Anglia déli vidékei felé sodorta.


A "kontinenssel" általában, az EU-val pedig különösen nem túl barátságos brit bulvársajtó késlekedés nélkül "eurobűznek" keresztelte a jelenséget, és sorjáznak a legalábbis kétértelmű szalagcímek a "bűzlő német disznókról". A Daily Mail először a franciákba rúgott egyet, francia-angol szókapcsolattal "Le Stink"-nek nevezve a Csatornán túlról érkező illatot - stink: bűz angolul - majd amikor a gyanú átterelődött a német farmerekre, a szalagcím is "Der Stink"-re módosult.


A Brit Gazdaszövetség (NFU) szakértői szerint ugyanakkor a holland mezőgazdászok is felelősek az illatfelhőért.
A meteorológusok azzal bíztatják az orrukat fogó angolokat, hogy a szél hamarosan szokásos irányába, vagyis nyugatira fordul, és friss atlanti levegővel fújja vissza a bűzt oda, ahonnan jött...


MTI-Panoráma, -para-