A fasiszta Tiso lelki üdvéért misézett az érsek

2008. április 21. - 16:32 | Külföld
Nyíltan kifejezte Jozef Tiso egykori fasiszta diktátor iránti rokonszenvét a szlovák katolikus egyház egyik legbefolyásosabb vezetője, Ján Sokol. ÖSSZEFOGLALÓ

Ján Sokol, a pozsony-nagyszombati egyházmegye érseke a múlt héten személyesen celebrált emlékmisét Tiso kivégzésének 61. évfordulóján - adta hírül hétfőn a Sme című pozsonyi újság honlapján, és állítását videofelvétellel is alátámasztotta.

A napilap szerint az istentisztelet keretében rövid beszédet mondott egy hírhedt történész, Milan Durica is, aki a zsidók deportálását ártalmatlan színben feltüntető nézeteiről vált ismertté. A Tiso-rezsim, az 1939 és 1945 között fennállt szlovák fasiszta bábállam zsidók tízezreit küldte a II. világháború idején német haláltáborokba, és ezért fejpénzt fizetett az elrabolt zsidó vagyonból a náci Németországnak.

Jozef Kovácik, a Szlovák Püspökkari Konferencia szóvivője úgy nyilatkozott, hogy az emlékmise bemutatása Sokol egyéni akciója volt.

Az érsek már korábban is feltűnést keltett és bírálatokat váltott ki - mindenekelőtt zsidó szervezetek részéről - a Tiso-rezsim iránti nosztalgiája miatt. Tavaly például kijelentette, hogy a diktatúra a "jólét korszaka" volt Szlovákia történetében.

A Sokol emlékmiséjét követő harmadik napon, az érsek immár sorozatosnak nevezhető hasonló megnyilatkozásai ellenében polgári társulás alakult, amely a holokauszt áldozatai iránt érzett együttérzésének hangot adva határolódott el a szlovák fasiszta csatlósállam rehabilitációját célzó akciók sorozatától, mindenekelőtt a legfőbb egyházi méltóságok ide sorolható megnyilvánulásaitól - jelentette Keszeli Ferenc, az MTI pozsonyi tudósítója.

A civil társulás egyik alapítója - nem az egyház kötelékében szolgáló római katolikus pap - Miroslav Kocúr sajnálatosnak nevezte, hogy a pap-politikus Tiso politikai cselekedeteit gyakran a római katolikus egyházzal igyekeznek összefüggésbe hozni, hogy ily módon keressenek felmentést az első szlovák államalakulat vezetőjének bűneire, miközben ezzel lovat adnak a jelenkori szélsőségek alá.

A holokauszt áldozatai iránti szolidaritás támogatóit összefogni hivatott és az emberi élet egyetemes értékeinek védelmét hirdető civil kezdeményezés alapítólevelét otthon és külföldön élő neves szlovákok, köztük a keresztény értékrendet valló személyiségek is aláírták.

(MTI/parameter)