Lenin él, meredeken emelkedik a Szovjetunió népszerűsége

2008. április 21. - 13:25 | Külföld

Meredeken emelkedik a szovjet internetes tartománykód népszerűsége: január óta 45 százalékkal gyarapodott, 2006 vége óta pedig megnégyszereződött a .su végződésű weboldalak száma.

A keleti blokk vezető hatalmának nevéből képzett .su domain nevet 1990-ben, a Szovjetunió felbomlása előtt egy évvel vezették be, a .ru legfelső szintű tartománynevet pedig 1994-ben hozták létre az oroszországi oldalak számára. A szovjet végződést fokozatosan kivonták volna, de sokan makacsul ragaszkodtak hozzá üzleti vagy politikai okokból. Néhányan még összeesküvést is emlegettek és Washingtont vádolták, hogy így akarja eltüntetni a hidegháborús rivális utolsó nyomait.

Amikor egy ország megszűnik, vagy átalakul, akkor az internetről eltűnik a vonatkozó nemzeti tartománynév. Így történt például Csehszlovákia esetében, vagy amikor Zaire-ból Kongói Demokratikus Köztársaság lett. Az oldaltulajdonosok ellenállása miatt viszont az orosz nemzeti domainnév-regisztrációs központ végül azt a megoldást választotta, hogy engedélyezi a szovjet végződésű oldalnevek fennmaradását, de újat már nem jegyez be. Ennek ellenére a .su alatti oldalak száma a kilencvenes évek során tovább nőtt; például a lenin.su után megjelent a vladimir.lenin.su weboldal.

2001-ben aztán ugyancsak a felhasználók nyomására újra engedélyezték a regisztrációt. Egy .su végződésű internetcím 2800 rubelbe (20 ezer forint) került, ötször annyiba, mint egy .ru végződésű oldal bejegyzése, hogy elejét vegyék a spekulációnak - mondta Andrej Vorobjev, a RU-Center szóvivője. A domainnév-nyilvántartó központ munkatársa szerint 2006 végén 11 ezer, 2007 végén pedig 31 ezer weboldal tartozott a .su tartományba. Idén januártól a .su és a .ru tartomány alatti regisztráció egyaránt 600 rubelbe (4 ezer forint) kerül, és alig négy hónap alatt 45 százalékkal 45 ezerre emelkedett a "szovjet" oldalak száma.

Az egymilliós .ru állományhoz vagy a német .de végződésű oldalak 12 milliót meghaladó táborához képest a 45 ezer szerénynek mondható, mégis hatalmas eredmény ahhoz képest, hogy a .su-hoz tartozó ország lassan 17 éve nem létezik. Sokan nem a visszavágyódás okán, hanem gazdasági megfontolásokból választják a szovjet végződést. Például a ford.su tulajdonosa Ford alkatrészekkel kereskedik és a forgalom megugrását reméli a honlaptól, az apple.su moszkvai tulajdonosa pedig egy laptopra cserélné a cím feletti jogokat és nem is ragaszkodik hozzá, hogy a gép Apple Macintosh legyen.

MTI/para

Címkék: kommunista, kommunizmus