Gyurcsány szerint meg kell fékezni a radikalizmust

2008. április 25. - 14:37 | Külföld
Gyurcsány Ferenc szerint a baloldalnak önérzetesebben és határozottabban kellene fellépnie a jobboldal rágalmaival és radikalizmusával szemben. A miniszterelnök, szocialista pártelnök erről a pénteki blogbejegyzésében írt.

"A baloldal immunrendszere időnként nem elég erős ahhoz, hogy képes legyen megvédeni bennünket a tobzódó jobboldali rosszindulat és rágalom mindennapi lavinájától" - fogalmazott internetes naplójában a kormányfő. Véleménye szerint a jobboldali nyilvánosság jelentős része nem sokat törődik a szakma legelemibb szabályaival, "szimpla politikai fegyverként zúdítja ránk a szidalmak, rágalmak szűnni nem akaró áradatát".

Manipulálnak bennünket, az egész országot és közülünk sokan nem hajlandók észrevenni, hogy egy konstruált politikai játszma áldozatai - tette hozzá. Gyurcsány Ferenc úgy látja, megfigyelési ügyet kreálnak ott, ahol nincs megfigyelés, és napokon keresztül szajkózzák, ismétlik, "tényektől, valóságtól függetlenül".

Blogjában a kormányfő bírálta "a mértékadó média egy részét", amely - mint fogalmazott - úgy kezd foglalkozni a felvetett ügyekkel, mintha valóságos történetről lenne szó, ahelyett, hogy kikérné magának, hogy "játszanak vele".

"A saját igazában hinni képtelen, a radikális jobboldalnak megfelelni vágyó, magyarázkodó baloldal alul fog maradni ebben a küzdelemben. Ha a jobboldal és az ahhoz közel álló közéleti politikai szereplők, médiumok jelentős része permanens politikai háborút vív ellenünk, akkor az a baloldal, amelyik nem veszi észre, mi zajlik, kapitulálni fog" - olvasható a miniszterelnök blogjában.

Gyurcsány emlékeztet arra, hogy nem a magyar baloldal, hanem a Fidesz működik helyi koalícióban a Magyar Gárdát fenntartó Jobbikkal, a Fidesz parlamenti tisztségviselője megy a Jobbikhoz kötődő könyvesboltot avatni, vezetői pedig távol maradnak az antifasiszta tüntetéstől. Ha a magyar baloldal nem tud váltani és önérzetesen viselkedni, valóságos demokrataként, akkor a báránybőrbe bújt jobboldali radikalizmus fog győzni - figyelmeztet.