A dalai láma Pekingbe küldte két megbízottját

2008. május 2. - 14:58 | Külföld
Elindult Pekingbe a tibeti nép szellemi vezetőjének, a dalai lámának két küldötte, hogy kínai felelős vezetőkkel a tibeti válságról tárgyaljanak - közölte pénteken az Észak-Indiában működő tibeti emigráns kormány szóvivője.

A Dharamszalában kiadott közlemény szerint a két megbízott szombaton érkezik Kínába, hogy "nem hivatalos" megbeszéléseket folytasson a kínai vezetés képviselőivel. Ez lesz az első kapcsolatfelvétel a tibeti emigránsok és a kínai kormány képviselői között március óta, amikor erőszakba torkolltak a tibeti tiltakozó megmozdulások.

Mint a közlemény rámutat, a dalai láma megbízottjai "tájékoztatják a kínai felet őszentsége, a dalai láma mély aggodalmáról afelett, ahogyan a kínai hatóságok a helyzetet kezelik, és javaslatokat nyújtanak át arra vonatkozóan, hogy miként lehetne helyreállítani a békét a térségben".

A kínai kormány április végén jelentette be, hogy kész fogadni a dalai láma megbízottját a 2007-ben megszakadt párbeszéd újraindítása, a tibeti válság megoldása végett. Előzőleg az Európai Unió arra kérte a pekingi kormányt, hogy kezdjen konstruktív párbeszédet a tibeti helyzet javítása érdekében a dalai lámával, és ugyanerre ösztökélte Kínát Washington is.

(MTI/parameter)