Hatalmas ciklon, több mint 350 halott Burmában

2008. május 4. - 15:24 | Külföld
Meghaladja már a 350-et a volt Burmában – mai megnevezése szerint Mianmarban – végigsöpört trópusi ciklon halálos áldozatainak a száma, s a viharban több mint húszezer épület dőlt romba. Az Irrawaddy folyó deltájának térségében tomboló, Nargis névre keresztelt ciklont óránkénti 190 kilométeres sebességű széllökések kísérték.
Rangun utcáit épületekről lehullott törmelék, kidőlt fák és letörött ágak lepték el. A katonai junta vezette ország legnagyobb városa, Rangun áram- és vízszolgáltatás nélkül maradt, nem működik sem a telefon-, sem pedig az internet-hálózat.

A kormányilletékesek és a junta által ellenőrzött média egybehangzó jelentései szerint a halálos áldozatok száma meghaladja a 240-et, és közel húszezer ház romba dőlt. ENSZ-szakértők szerint néhány napig is eltart, amíg maradéktalanul felbecsülik a természeti csapás okozta károkat. A vihar az Irrawaddy deltájában okozta a legnagyobb pusztítást, az áldozatok többsége is e térségben vesztette életét.

Rangunban az erősebb szerkezetű épületek is megsínylették a természeti csapást, a szél tetőszerkezeteket rongált meg, amiből arra lehet következtetni, hogy a szombatra virradóra érkezett trópusi ciklon súlyos károkat okozhatott az Irrawaddy deltájában fekvő, jobbára hevenyészett viskókból álló településeken. A mianmari sajtó szerint egyes települések a házak fele összedölt vagy komolyabb károkat szenvedett. Mélyen az Irrawady deltájában fekvő két rizstermesztő városban – amelyeket inkább csak csónakkal lehet megközelíteni – csak minden negyedik ház maradt "állva", a többi a földdel vált egyenlővé. A mianmari katonai junta katasztrófa sújtotta övezetnek nyilvánított öt déli szövetségi államot.

Mianmar után a Nargis északkeleti irányba, Thaiföldre vette útját. A vihart ott is kiadós esők kísérik, de a szél ereje jelentős mértékben csökkent.

Címkék: ciklon